ZABRINJAVAJUĆI PODACI

JADRANSKO MORE ZAGRIJAVA SE BRŽE OD OSTALIH U opasnosti cijeli podvodni ekosustav

 Marinexplore

LOS ANGELES - Prema podacima koje je sakupila američka istraživačka organizacija Marinexplore, većina morskih površina na Zemlji izloženo su ubrzanom zagrijavanju.

Atlantski, Pacifički i Indijski ocean zagrijali su se već 1°C, a na nekim područjima čak i do 2°. No, to zagrijavanje nije ravnomjerno, i neka područja, poput Akrtičkog oceana, su se čak i ohladila.

Zabrinjavajuća je informacija da je Jadransko more među onim morskim površinama koje su izložene najvećem zagrijavanju, što predstavlja opasnost po brojne organizme koji u njemu obitavaju. Izolacija Jadranskog mora od glavnih oceanskih struja čini ga posebno ranjivim na kumulativno zagrijavanje.

Viša temperatura mora znači i manja količina otopljenog kisika u njemu, što smanjuje njegovu nastanjivost i količinu organizama koji u njemu mogu preživjeti.

Na globalnoj razini, promjene u temperaturama oceana ugrožavaju postojeće morske struje, koje djeluju kao ‘pluća’ oceana, i nose kisik i hranjive tvari iz hladnijih predjela svjetskih mora u toplije.

Znanstvenike posebno brine činjenica što zagrijavanje nije prisutno samo na površini, već je zabilježeno do dubine od čak 700 metara. Kako se većina života u moru nalazi na dubinama do 400 metara, ekolozi i oceanografi su zabrinuti da bi zagrijavanje moglo utjecati na gotovo sav život u morima, mijenjati hranidbene lance i utjecati na migracije. Moglo bi u cijelosti promijeniti životna staništa svih morskih vrsta, od planktona do kitova, u svim morima na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:55