STANJE U ODGOJNOM ZAVODU U TUROPOLJU

Štićenici u domu za skitnice jer u Zavodu za njih nema mjesta!?

Katastrofalni uvjeti u Odgojnom zavodu Turopolje , o čemu je Jutarnji jučer izvijestio, samo su vrh ledene sante problema koja proživljava ta institucija namijenjena maloljetnicima koji su se ogriješili o zakon.

Socijalni radnici ne izvršavaju svoje obaveze i ne obilaze štićenike, maloljetnici se teško uključuju u obrazovni sustav, a postpenalni tretman samo je mrtvo slovo na papiru.

Tako u ovom trenutku dvoje štićenika Odgojnog zavoda Turopolje spava u zagrebačkom skloništu za beskućnike jer ih sustav nema gdje drugdje smjestiti.

Besmislen sustav

U takvoj situaciji teško je očekivati da će mladi ljudi koji su počinili neki zločin odrasti u zdrave i odgovorne osobe.

“Evidentno je da to ni u kojem pogledu nisu uvjeti u kojima bi se mlada osoba odvojena od lokalne zajednice mogla razvijati u psihički stabilnu i zdravu osobu koja će ubuduće živjeti u skladu s općeprihvaćenim društvenim i zakonskim normama”, piše u dokumentu koji potpisuju naši vodeći suci za mladež, na čelu sa sutkinjom Lanom Peto Kujundžić.

Upravo je ona bila moderator jučerašnjeg okruglog stola na kojem je postavljeno samo jedno pitanje: ima li ovakav penalni sustav uopće ikakva smisla? Suci su zaključili da je u ovakvim uvjetima bilo kakva rehabilitacija i resocijalizacija maloljetnika nemoguća.

Postavljeno je i pitanje svrhovitosti pojedinih odgojnih mjera. Voditeljica OZ-a Turopolje Tatjana Katkić Stanić tako nas je upoznala sa slučajem dječaka koji je netom napunio 14 godina. Njemu je odgojna mjera zadržavanja u Turopolju izrečena zbog kaznenog djela spolnog odnošaja s djetetom. No, radi se o dječaku romske narodnosti koji je spavao sa svega nekoliko mjeseci mlađom djevojčicom, a ona mu je rodila dijete. Dječak sada boravi u Turopolju, a njegova djevojka nalazi se u njegovoj obiteljskoj kući s njegovim roditeljima.

Što mi uopće radimo!?

- On koristi svoja prava i pogodnosti pa za vikende odlazi kući toj istoj djevojci zbog koje je danas u Turopolju. Pitam se što mi to radimo - bila je iskrena Tatjana Katkić Stanić.

Jučer je još jednom istaknuto da je gotovo 50% štićenika odgojnih zavoda romske narodnosti, što je problem jer ne postoje adekvatni sustavi ocjenjivanja i tretiranja njihovih znanja i ponašanja. Tako je, primjerice, ispalo da je najveći dio štićenika ispodprosječnih intelektualnih sposobnosti, no radilo se samo o tomu da štićenici romske narodnosti nisu razumjeli pitanja.

- Naručili smo nove, adekvatnije psihologijske instrumente - rečeno je na jučerašnjem skupu.

Ministarstvo sve zna

“Besmislenost je zamjetna i u odnosu na džeparac budući da odgajanici smješteni u ustanovi socijalne skrbi primaju 100 kn mjesečno, dok su odgajanici ustanova pravosuđa uskraćeni za bilo kakav džeparac, što im često onemogućuje korištenje pogodnosti izlaska. Navedene razlike su poražavajuće i nerazmjerne budući da i upućivanje u odgojnu ustanovu i upućivanje u odgojni zavod pripadaju kategoriji odgojnih mjera, a ne kazni zatvora”, piše u izvješću o provedenom nadzoru.

Ministarstvo pravosuđa svjesno je situacije. Sucima i socijalnim radnicima obećali su da će se stanje promijeniti nabolje.

Nakon izvješća koje je objavio Jutarnji, Ministarstvo je Turopolju naložilo da popravi prehranu štićenika, osigura dostupniju zdravstvenu zaštitu i odgajatelje koji će štićenicima biti na raspolaganju dok god su budni. Daleko je to od onoga što suci za mladež (a i maloljetnici) traže, no početak je.

Centri za skrb totalno su zakazali

U praksi rad centara za socijalnu skrb izgleda tako da se obilaze samo štićenici koji su iz Zagreba i pripadaju zagrebačkim centrima, dok socijalni radnici koji bi do Turopolja morali “potegnuti” iz udaljenijih sredina zapravo ignoriraju tu svoju obavezu. To je posebno poražavajuće jer su u Turopolju, nakon zagrebačkih, najbrojniji dječaci iz Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:17