AUTOMATSKO PERO

OBAMINA DESNA RUKA Najvažniji američki zakon nije potpisao predsjednik SAD-a, nego - stroj

Američki predsjednik Barack Obama već je bio u avionu, na putu za Havaje, kad je u Bijeloj kući stavljen njegov potpis na zakon kojim je potvrđen dogovor o izbjegavanju “fiskalne litice” . Zakon je u njegovo ime potpisao stroj - automatsko pero ili “autopen” - koji kopira potpis i sprema ga u memoriju.

Potom pisalica u njegovoj mehaničkoj ruci može ispisati tisuće posve autentičnih potpisa. Koriste ga za potpisivanje pisama i fotografija mnoge zvijezde, političari, a već desetljećima - i američki predsjednici.

1. Preteču današnjeg automatskog pera, tada poznatu pod imenom poligraf, za koju je još 1803. patent dobio Englez John Isaac Hawkins, navodno je koristio već predsjednik Thomas Jefferson.

2. Moderno automatsko pero nastalo je 30-ih godina prošlog stoljeća, a u komercijalnu je upotrebu ušlo 1937. godine. Potpis snima na sličan način na koji se informacije pohranjuju na ploču od vinila. Vjeruje se da je prvi američki predsjednik koji je koristio modernu verziju stroja bio Harry Truman, koji je na taj način redovito potpisivao pisma i čekove.

3. Obama je prvi američki predsjednik koji je automatskim perom potpisao neki zakon - njime je potpisao produljenje Patriotskog zakona u svibnju 2011. jer je u to vrijeme bio u Francuskoj na summitu G-8.

4. Predsjednik George W. Bush naredio je Ministarstvu pravosuđa da provjeri je li upotreba autopena krši ustav. Rezultat je mišljenje na 29 stranica da je upotreba stroja legalna. No Bush nije riskirao, sve je zakone potpisao osobno.

5. Njegov ministar obrane Donald Rumsfeld nije se libio koristiti taj stroj, a 2004. izbio je skandal jer je autopenom potpisivao i pisma u kojima je izražavao sućut obiteljima vojnika poginulih u Iraku.

6. Predsjedniku Billu Clintonu jednom su prilikom zakon na potpis slali u Tursku, a Ronaldu Reaganu u Kinu kako bi izbjegli da tako važne dokumente potpišu automatskim perom.

7. Tom je stroju posvećena čitava knjiga, i to još 1965. godine. Charles Hamilton se pod naslovom “Robot koji je pomogao stvoriti predsjednika” pisao o tome da je John F. Kennedy koristio automatsko pero. Kennedy je navodno koristio čak osam strojeva, a na pisma ga je potpisivalo i 14 tajnica.

8. Republikanski potpredsjednik Dan Quayle 1992. optužio je djelatnika svog ureda da ga je automatskim perom potpisao na pismo kojim je tražio da se uhićeni republikanski donator pošalje u blaži zatvor.

9. Automatsko pero smatra se osobnijim od potpisivanja printerom. Predsjednici inače koriste različite vrste potpisa, uključujući one koji su digitalno otisnuti. Bijela je kuća 2011. novinarima Associated Pressa rekla da automatsko pero koriste za “osobniju korespondenciju”. Strojevi stoje od 2000 do 10.000 dolara.

10. Odvjetnici bivšeg predsjednika uprave Enrona Kennetha Layja 2006. su tvrdili da on ne može biti optužen za pronevjeru jer bankarske formulare nije potpisao osobno, nego automatskim perom. Sud se nije složio i Lay je osuđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:40