OSTAVŠTINA BIVŠE VLADE JADRANKE KOSOR

Pritisli 'kosturi iz ormara': Da 7500 policajaca zatraži penziju, MUP-u treba 375 milijuna kuna

U Zakonu o policiji koji je donio bivši ministar policije Tomislav Karamarko stoji da svaki djelatnik MUP-a ima pravo na otpremninu u visini deset plaća
 CROPIX

Novoj Vladi ostavljamo uredne financije, nema straha od kostura iz ormara jer su ormari čisti i prozračni, govorila je bivša premijerka Jadranka Kosor prije primopredaje vlasti novom premijeru Zoranu Milanoviću .

No, šest mjeseci kasnije ispostavilo se da su pojedini ormari puni kostura i da nisu prozračeni. To se prije svega odnosi na Ministarstvo poljoprivrede.

Prilikom primopredaje Ministarstva bivši je ministar, Petar Čobanković, u finacijskom izvještaju nasljedniku napisao da su financijske obveze 274 milijuna kuna. I pritom zaboravio spomenuti da su one čak milijardu kuna veće. Tako su u Ministarstvu poljoprivrede u prvih šest mjeseci otkrili da su njihove financijske obveze čak 1,2 milijarde kuna.

Dug za poticaje

Najveći se dio duga odnosi na poticaje i kapitalna ulaganja za poljoprivredne proizvođače. Najveći dio duga odnosi se na na 2011. godinu, ali su otkrivene i obveze iz 2008., 2009. i 2010. godine. Ministarstvo za potpore poljoprivrednicima duguje 776,2 milijuna kuna.

Od toga se 290 milijuna kuna treba isplatiti za potporu u stočarstvu, 105,5 milijuna kuna za potpore u ribarstvu, za otkup i skladištenje jabuka 45,5 milijuna kuna, za mlijeko 46,1 milijun kuna, a za duhan 65 milijuna kuna.

Za kapitalna ulaganja dug iznosi 320 milijuna kuna, pri čemu je za tu vrstu investicija zadužena i 2013. godina, i to iznosom od 73,16 milijuna kuna. Svemu tome treba dodati i 88 milijuna kuna za dohodovne potpore malim gospodarstvima.

Krenula isplata

U Ministarstvu tvrde da su prošli tjedan počeli isplaćivati sva ta dugovanja, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju počela je isplatu drugog dijela poticaja za 2011. godinu. Prema planu, bit će isplaćeno 1,15 milijardi kuna.

I Ministarstvo unutarnjih poslova ima finacijskih dugovanja prema tvrtki King ICT. Tek je naknadno utvrđeno da je s tvrtkom zaključen ugovor o nabavi licenci za programsku opremu Microsoft u vrijednosti od 3,780.257,31 USD bez PDV-a, odnosno protuvrijednost od 22,719.346,43 kuna. U ugovoru stoji da je isporučitelj za plaćanje do 31. srpnja 2012. u slučaju plaćanja minimalno 2,000.000 USD odobrio popust od 4 posto od uplaćenog iznosa.

No, u MUP-u već razbijaju glavu s financijskim utegom koji bi ih mogao opteretiti sljedeće godine. Naime, u Zakonu o policiji, koji je donio tadašnji ministar Tomislav Karamarko , stoji da se svakom policajcu pri odlasku u mirovinu isplaćuje deset osobnih dohodaka.

Novac za otpremnine

Pri primopredaji vlasti nova je garnitura znala za tu odredbu, ali nitko je nije upozorio da sljedeće godine čak 7500 policajaca stječe uvjete za odlazak u mirovinu. Odgovorni tvrde da u slučaju provedbe te zakonske odredbe MUP to teško može isplatiti.

Ako se računa da je prosječna plaća policajca oko 5000 kuna, svakome tko bi otišao u mirovinu bilo bi isplaćeno 50.000 kuna.

U slučaju da svi policajci koji stječu pravo odluče otići u mirovinu, MUP bi morao isplatiti oko 375 milijuna kuna plus sva davanja.

Bošnjaković zaboravio na dug tvrtki King ICT

U Ministarstvu pravosuđa suočili su se s neevidentiranih 1,049.755,66 američkih dolara, bez PDV-a duga za IT usluge iz 2011. godine, te 642.255 kuna za provedbu psihosocijalnog tretmana u 2011. godini. Te financijske obveze nisu bile evidentirane u primopredajnom zapisniku, niti su za njih planirana sredstva u 2011. godini. Obveze za IT usluge odnose se na plaćanje licence za korištenje softvera Microsofta. Ugovor je a zaključen je s King ICT.

Središnji ured za javnu nabavu s tvrtkom King ICT 2008. godine je sklopio četverogodišnji ugovor, a ugovor o korištenju licence sklopljen je na tri godine. Sada se pojavila obveza od milijun dolara za licencu. Ministarsvo pravosuđa sada se pokušava nagoditi s Kingom ICT. Ministarstvo plaća i provedbu psihosocijalnog tretmana za osobe koje su izložene obiteljskom nasilju. Iako je trebalo, Ministarstvo prošle godine nije platilo 650 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:41