POBUNA PROTIV ĆIRILICE

ŠEF VUKOVARSKIH HDZ-OVACA 'Imena ulica u Vukovaru neće biti na ćirilici!'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Vlada Zorana Milanovića zasad ne namjerava proglasiti Vukovar mjestom od posebnog pijeteta, niti odustati od primjene dvojezičnosti u tom gradu. ‘Poštovat ćemo hrvatske zakone. Na sve državne institucije, od policije do ureda HZZO-a i Porezne uprave, postavit ćemo dvojezične ploče, njih ukupno 23’, poručuju iz Vlade, podsjećajući da je odluka o svih ostalim natpisima u nadležnosti lokalne samouprave.

Pritom navode primjer iz Vrbovskog, gdje su sami predstavnici srpske zajednice u tom gradu u Gorskom kotaru odustali od pune primjene Ustavnog zakona, zatraživši da se dvojezični latinično-ćirilični natpisi uvedu samo u ulice i naselja gdje Srbi čine većinu, ili više od trećine stanovništva.

To u praksi znači da bi se odluka o proglašenju Vukovara područjem od posebnog pijeteta na koncu mogla naći u rukama onih koji na njoj i najviše inzistiraju - HDZ-a. Ta stranka u Vukovaru, uz podršku dojučerašnjeg predsjednika vukovarskog SDP-a Željka Pinjuha, nedavno je pokazala da ima većinu u Gradskom vijeću, a time i glavnu polugu koja bi mogla osigurati da vukovarske ulice, gradske institucije, pa i natpis na samom ulazu u grad, unatoč Ustavnom zakonu, ostanu napisani isključivo na latinici.

Šef vukovarskih HDZ-ovaca Damir Barna za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je da će njegova stranka u Gradskom vijeću pokrenuti inicijativu za proglašenje čitavoga grada Vukovara područjem od posebnog pijeteta.

- Nema ulice u Vukovaru u kojoj tijekom rata nije bilo sukoba i zato ćemo predložiti da se u Statutu grada ugradi odredba o području od posebnog pijeteta. Imena naših ulica neće biti napisana na ćirilici – decidiran je Barna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:24