UMRI MUŠKI

VIDEO: DOBAR DAN ZA UMIRANJEVraća se John McClane

Prije točno 25 godina snimljen je prvi film iz serijala ‘Umri muški’

Krajem prošlog tjedna u studijima kompanije Fox napravili su malu svečanost. Na zidu studija broj 8 otkriven je mural Fernanda Cepede s likom karizmatičnog murjaka Johna McClanea: naime, točno prije 25 godina snimljen je prvi film dio serijala “Umri muški”, a na proslavi se zatekao i Bruce Willis kojega je ta uloga proslavila.

Dotad su ga znali samo po seriji “Rad na crno”, komedija “Susret s nepoznatom” s Kim Basinger prošla je osrednje, a vestern komedija “Sumrak” katastrofalno, pa je malo tko očekivao da će “Umri muški” biti nešto posebno: jedini je adut bio to što ga je režirao John McTiernan (upravo mora na godinu dana u zatvor zbog krivokletstva u aferi prisluškivanja), čija je hollywoodska reputacija u to doba bila u usponu zahvaljujući velikom hitu “Predator” s Arnoldom Schwarzeneggerom.

Ispostavilo se da je i “Umri muški” sjajan film, koji je kasnije polučio još četiri nastavka. Šef Foxa, Jim Gianopulos, bio je ekstatičan zbog murala, smatrao je da su time odali pravo priznanje serijalu koji se uz “Ratove zvijezda”, “Simpsone” i mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi” ubraja u najvažnije proizvode te kompanije.

Premijera u Aziji

Proslava obljetnice nije bila nikakva slučajnost jer Fox planira sljedeći vikend pustiti u kina peto izdanje serijala, naslovljeno “Umri muški: Dobar dan za umiranje”. U film su uložili 125 milijuna dolara, radnja je sažeta na 97 minuta (što je dobra vijest u ovom razdoblju suviše dugačkih blockbustera), a prikazivanje će početi već krajem ovoga tjedna diljem Azije. U Hong Kongu i Južnoj Koreji uvijek su obožavali podvige Johna McClanea kojega je Gianopulos na proslavi nazvao nevjerojatnom kombinacijom običnog čovjeka i Supermana.

Dobro je pogodio jer se junak serijala uvijek doimao inferiornijim u odnosu na svoje protivnike, a naposljetku bi ipak ostvario pobjedu.

Tako će po svoj prilici biti i u “petici”. Pa kao što su u “četvorki” iz zaborava izvukli McClaneovu kćer Lucy (nakratko se kao djevojčica pojavila u prvom filmu), tako u novom “Umri muški” odjednom iskrsava John McClane mlađi (Jai Courtney) za kojega nismo znali niti da postoji (svi ga zovu Jack, da se izbjegnu suvišne zabune). McClane doznaje da mu je sin uhapšen u Moskvi i prvi put odluči svladati strah od putovanja u inozemstvo te kupuje kartu za međunarodni zrakoplov. U Moskvi se ispostavlja da mu sin nije nikakav huligan, nego tajni operativac CIA-e, čiji je zadatak spriječiti pljačku nuklearnog naoružanja.

Stiže i šestica?

Jasno je zašto se odjednom pojavio McClane mlađi: Willis je već u godinama i treba mu podrška nove glumačke generacije da bi privukao tinejdžere u multiplekse. Dobra je vijest i to što film u Americi ima predikat “R” (restricted - mlađi od 17 godina mogu ga gledati samo u pratnji starije osobe), što znači da će psovke biti sočne, a tučnjave neušminkane.

U Moskvi se nije snimalo jer su Budimpešta i Beograd ponudili jeftinije uvjete rada, a prilično zapaženu ulogu ima mladi srpski glumac Radivoje Bukvić.

Redatelj John Moore (“Iza neprijateljskih linija”, “Max Payne”) specijalist je za akcijske filmove, što je garancija da će film ponuditi ono po čemu se serijal najviše pamti - mnogo pogibeljnih situacija u kojima će McClane jedva ostati živ. Kako to znamo? Po tome što je Willis najavio da će uskoro početi snimati “šesticu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38