POTPREDSJEDNICA DRŽAVNOG IZBORNOG POVJERENSTVA

Aleksandra Jozić Ileković: DORH-u smo već prijavili tri liste za EU parlament

Pripreme teku prema utvrđenom redu. Svi izborni materijali su distribuirani nadležnim izbornim povjerenstvima - rekla nam je jučer poslijepodne Aleksandra Jozić Ileković, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, koje provodi sve izbore, pa tako i ove današnje na kojima prvi put biramo naše zastupnike za Europski parlament. Sedamnaest sati prije otvaranja birališta u Hrvatskoj potpredsjednica DIP-a izvijestila nas je da su na nekim mjestima u inozemstvu naši državljani već glasovali.

- Glasovanje u inozemstvu je počelo, negdje još u petak navečer. U Aucklandu, na Novom Zelandu, u petak u 21 sat, zatim u Australiji u 23 sata u petak, u Tokiju u ponoć, u Pekingu, Kuala Lumpuru i Perthu jedan sat nakon ponoći.

Imate li podatke o izlaznosti birača na tim biralištima?

- Podatke o izlaznosti na biračkim mjestima u inozemstvu DIP će objaviti zajedno s podacima o izlaznosti u Hrvatskoj. Prve podatke o odazivu birača objavit ćemo danas u podne kao i informaciju kako prolaze izbori, a zatim ćemo u 17 sati dati nove podatke o tijeku izbora i ukupnom odazivu birača do 16 sati.

Kada se danas otvaraju, a kada zatvaraju birališta?

- Biračka mjesta otvaraju se u 7 sati ujutro, a glasovanje traje do 19 sati. Naravno, onim biračima koji u 19 sati budu zatečeni na biračkom mjestu dopustit će se glasovanje.

Kada će javnost znati kojih će nas 12 zastupnika predstavljati u EU parlamentu?

- Danas, na dan održavanja izbora, DIP će izvještavati javnost o odazivu na izborima, a očekujemo da će neslužbeni podaci o rezultatima glasovanja biti objavljeni na našoj internet stranici www.izbori.hr, i to od 21.30 odnosno 22 sata, nakon čega će se ažurirati svakih 15 minuta. Podaci koje prikupimo do 23.30 bit će objavljeni na konferenciji za novinare u ponoć.

A kada će biti objavljeni konačni, službeni rezultati?

- To je teško reći jer se radi o zahtjevnijem utvrđivanju glasovanja.

Kažete da će utvrđivanje glasovanja biti zahtjevnije, premda se to ne bi očekivalo jer je na ovim izborima cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, dok ih na parlamentarnim imamo 12.

- Članovi u Europski parlament biraju se po proporcionalnom sustavu i preferencijalnom glasovanju. Na jednom glasačkom listiću navedene su sve liste i imena njihovih kandidata. Imamo 28 lista sa po 12 kandidata. Teritorij Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta u inozemstvu, jedna je izborna jedinica i to znači da će svi imati jednak izborni listić.

Kako birači mogu glasovati?

- Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu. Konkretno to znači da birač na glasačkom listiću zaokružuje redni broj ispred naziva jedne liste za koju se odlučio, ali uz to može glasovati, odnosno dati preferirani glas jednom kandidatu s te liste za koju je glasovao. Ali može glasovati i samo za listu. Isto tako može zaokružiti i samo redni broj ispred imena kandidata, a da pritom ne glasa za listu. U tom slučaju taj glas ide tom kandidatu te automatski i listi na kojoj se on nalazi.

A može li glasovati za jednu listu, a zaokružiti kandidata s neke druge liste ili je to nevažeći listić?

- Nije nevažeći. Može glasovati i tako, ali tada glas ide listi koju je zaokružio, a ne kandidatu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:11