ULAGANJE IZ SAD-a

'EXXONMOBIL ŽELI PLIN I NAFTU IZ JADRANA' Ministar Vrdoljak potvrdio interes naftnog diva

(FILES) An Exxon sign is seen at a station in this September 20, 2008 file photo in Manassas, Virginia. Emergency crews sent by US oil giant Exxon Mobile worked March 31, 2013 to contain several thousand gallons of crude oil that spilled from a ruptured company pipeline in central Arkansas, the corporation said. The rupture, which occurred Friday afternoon in a section of the Pegasus pipeline near the town of Mayflower, which has a population of about 1,700 people and located north of Little Rock. According to Faulkner County Judge Allen Dodson, the US Environmental Protection Agency (EPA) has estimated that about 2,000 barrels of oil have been released into the neighborhood, but so far, responders have been able to stop the oil from flowing into Lake Conway. AFP PHOTO/Karen BLEIER/FILES
 AFP

ZAGREB/WASHINGTON - Američki naftni gigant ExxonMobil pokazao je interes za ulazak i ulaganja u Hrvatsku, odnosno za sudjelovanje na natječaju za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu, potvrdio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je tijekom službenog posjeta SAD-u danas razgovarao i s predstavnicima te tvrtke.

"Kada smo im prezentirali koje su nam namjere, koji su nam koraci, pokazali su interes za dolazak u Hrvatsku, za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u našem Jadranu", kazao je u telefonskoj izjavi ministar Vrdoljak.

Kako bi se to realiziralo, Hrvatska treba ispuniti potrebne preduvjete, a to su donošenje novog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, nakon čega će se raspisati i natječaj na kojem će, bar po današnjim informacijama, sudjelovati i Exxon, rekao je Vrdoljak.

Ističe kako sudjelovanje jedne takve kompanije i iskazivanje njihova interesa ima višestruk značaj.

"Prvi je da bi na istraživanju i eksplataciji zapošljavali naše ljude, industriju, pa čak i brodogradnju. Drugo, to je poruka i drugim američkim investitorima da je Hrvatska zemlja u razvoju koja pametno upravlja svojim resursima i da je sigurnost njihove investicije zagarantirana", kazao je Vrdoljak.

Kako ističu iz Ministarstva gospodarstva, Vlada intenzivno radi na novom zakonu o ugljikovodicima i on će uskoro biti upućen u proceduru i biti donesen u najkraćem roku, kako bi i natječaj bio raspisan u što skorijem roku.

Realizacija i iskorištavanja punih potencijala istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu Hrvatskoj bi donijela dugoročnu energetsku sigurnost opskrbe iz domaćih izvora i pravu mogućnost utjecaja na niže cijene energenata, naglašavaju iz Ministarstva.

Od ključne je važnosti, ističu, da na natječaju sudjeluju najveći svjetski igrači, a vjeruju i da su osigurali da Exxon bude jedan od njih.

Tvrtka ExxonMobil najveći je svjetski proizvođač nafte i druga najvrednija korporacija na svijetu, procijenjena na više od 400 milijardi dolara, a globalno zapošljava više od 82 tisuće zaposlenika.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak se tijekom službenog posjeta SAD-u krajem prošlog tjedna se u State Departmentu sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju Amosom Hochsteinom, a nakon toga u Odjelu za energetiku sa zamjenicom pomoćnika Državnog tajnika za Europu, Aziju i Ameriku Phyllis Yoshida, izvijestili su iz Ministarstva.

I tom su prigodom predstavljene mogućnosti i potencijali Hrvatske u energetici, a ministar Vrdoljak izdvaja dva važna projekta - izgradnju LNG terminala te istraživanje i eksploataciju nafte i plina kako u kontinentalnom dijelu tako i na Jadranu.

Dobili smo punu potporu State Departmentu, potvrdili su da smo na dobrom putu i u izradi zakona i energetskoj politici, kazao je Vrdoljak.

Nakon SAD-a, ministar Vrdoljak će u srijedu i četvrtak posjetiti Kanadu gdje će sudjelovati na investicijskom forumu i konferenciji "Hrvatska - nova ulazna točka na tržište Europske unije", sastati se s kanadskim ministrom međunarodne trgovine Edom Fastom te predstavnicima Kanadske razvojne i izvozne banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:19