IZDAO PRIOPĆENJE

Čačić: Trenutkom pravovaljanosti presude ona se briše iz kaznene evidencije

Kaposvar, Madjarska, 210612.Sud u Kaposvaru.Sudenje potpredsjedniku Vlade Radimiru Cacicu za prometnu nesrecu koju je prouzrocio 2010. godine i u kojoj je poginulo dvoje ljudi.Na slici: Radimir Cacic.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miscevic / CROPIX

"Od samog početka govorio sam da osjećam ljudsku odgovornost, ali ne i krivnju. Vjerujem da je sud izrekom presude, kao i obrazloženjem potvrdio moje gledište", stoji u priopćenju kojeg je Radimir Čačić poslao vezano uz današnje izricanje presude u Mađarskoj.

U njemu Čačić ističe kako je sutkinja je u obrazloženju presude izričito naglasila da je vozio u okvirima dozvoljene brzine, a "da su uvjeti na cesti i vidljivost bili loši".

Čačićeva žrtva Katalin Liptak kroz suze: Veoma sam uznemirena. Ni policija ni vještaci nisu provjerili što se sve zapravo dogodilo

"Isto tako, a ne manje važno, ni na koji način nije dokazano da su svjetla na vozilu unesrećenih bila upaljena, dok je sa potpunom sigurnošću utvrđeno da nitko od poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su bili ne bi bilo smrtnih posljedica", stoji također u priopćenju.

Na kraju ističe kako ima namjeru što točnijeg informiranja hrvatske javnosti te kako želi razjasniti određene razlike u vođenju kaznenopravnog postupka u dvije države.

Radimir Čačić KRIV JE za nesreću: Osuđen na godinu i 10 mjeseci uvjetne kazne!

"U mađarskom kaznenom zakonu, za razliku od hrvatskog, u posebnim slučajevima kada se želi naglasiti granični prostor između uvjetne i oslobađajuću presude, postoji mogućnost da se trenutkom pravovaljanosti presude presuda trenutno briše iz kaznene evidencije. Time se onemogućuje da bilo tko prozove uvjetno osuđenu osobu za taj čin. Upravo je to ključni dio nepravomoćne presude mađarskog suda. Na žalost, ono što se dogodilo meni može se dogoditi svakom tko sudjeluje u prometu", zaključio je na kraju Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:25