MISIJA U KABULU

Hrvatska časnica preuzela zapovjedništvo za obuku žena u Afganistanu: Oduševila me ustrajnost Afganistanki

ZAGREB - Tatjana Šolaja te 2006. godine vratila se iz Dublina s magisterija. Diplomirana kriminalistica, koja je u Irskoj magistrirala na temu asocijalnog ponašanja, razmišljala je što dalje u životu. Tada je imala 25 godina. Osim kriminalistike završila je tečaj za financijskog savjetnika.

Život joj je mogao krenuti u dva smjera. Dvojba je bila policija ili vojska. U policiju tada nisu primali, a i osobno je više naginjala vojsci. Rad u nekom uredu okružena hrpom papira s financijskim izvještajima nije ju privlačio.

U iščekivanju odgovora

Sudbina je htjela da jednog dana sjedne na kavu u jednom zagrebačkom kafiću i u ruke uzme Jutarnji list. Listajući novine oko joj je zapelo na oglasu Ministarstva obrane za natječaj za prijem u djelatnu vojnu službu. Hm, zašto ne?! Kao diplomirana kriminalistica Šolaja je mogla biti idealni kandidat za Vojnu policiju. Prikupila je sve papire, poslala ih na natječaj i nestrpljivo iščekivala odgovor. Kod kuće nikog nije obavijestila o svojoj nakani.

Stric bio u Tigrovima

Nakon što je iz Ministarstva obrane primila odgovor da je primljena na časničku školu Kopnene vojske, o svemu je obavijestila majku. “Zar još jedan vojnik u kući?”, rekla je majka kćeri, misleći pritom na Tatjanina strica koji je tijekom rata bio pripadnik Tigrova. Tatjana danas tvrdi kako je majka svoju kćer, s obzirom na završeni tečaj za financijskog savjetnika, vidjela u nekom vrlo finom, cijenjenom poslu. No, Tatjana se nije pokolebala - krenula je u vojsku.

Šest godina kasnije Tatjana Šolaja je natporučnica i pripadnica Vojne policije i od ožujka ove godine nalazi se u Kabulu u misiji ISAF-a. - Ovo je moja prva misija. To je za mene prije svega profesionalni izazov. Ovdje me ništa nije posebno iznenadilo, što zbog priprema, a i nešto zbog boravka u islamskim zemljama ranije - kaže natporučnica Šolaja. U Zagrebu je, među ostalim, ostavila i svoju mlađu sestru koju vojska uopće ne zanima, i dugogodišnjeg dečka Kikija.

Upravo je završila tečaj za pripadnice timova koji će biti angažirani na unapređenju sudjelovanja žena u vojnim i civilnim segmentima afganistanskog društva (Female Engagement Team). Natporučnica Šolaja među 30 polaznica tečaja kao najbolje ocijenjena promovirana je u voditeljicu tima unutar Regionalnog zapovjedništva Capital i vodit će prvi takav tim na ovom području Afganistana. Običnim rječnikom rečeno - natporučnica će voditi obuku afganistanskih vojnikinja i policajki te “običnim” Afganistankama ukazivati na njihova prava prema afganistanskim zakonima, primjerice da imaju pravo na osobnu iskaznicu, da nisu stvari, već sastavni dio društva.

Potakli ga Amerikanci

Ovaj program potaknula je američka vlada i dio je programa prijenosa sigurnosnih ovlasti s koalicijskih snaga na afganistanske snage sigurnosti, a sve kako bi afganistanska vlada bila u stanju preuzeti sve ovlasti nakon povlačenja savezničkih snaga iz Afganistana 2014. godine. Koliko je Amerikancima ovaj program važan najbolje govori i podatak da se na završnoj svečanosti u Kabulu polaznicama tečaja obratila i Nancy Pelosi, voditeljica izaslanstva američkih kongresnica i predsjednica demokratske manjine u Kongresu.

U ovom trenutku uz Amerikance u programu sudjeluje jedino Hrvatska vojska. Timovi su sastavljeni samo od žena i dosad ih je u Regionalnom zapovjedništvu Capital formirano devet. Njima na čelu bit će natporučnica Šolaja. Osim nje, tečaj je završila i skupnica Snježana Kramarić.

Natporučnica Šolaja u svom je redovnom poslu vojne policajke često u kontaktu s afganistanskim ženama, posebno na poslovima biometrije, i kaže da je do sada već mnogo od njih naučila. - Možda me najviše impresionirala odlučnost u uzimanju svoje sudbine u svoje ruke. Čak i odluka da se zaposle u našem kampu vjerojatno je nešto neprihvatljivo za njihovu sredinu. No, njihova ustrajnost i samosvjesnost su nešto što me impresionira.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:38