NEVIĐEN SPROVOD

POKOPAN KRALJ CIGANA Dobio lijes s klimom

 AFP

Tisuće Roma došlo je na sprovod svog kralja Florina Ćoabe (58) koji je prošle nedjelje preminuo od srčanog udara dok je bio na odmoru u Turskoj.

Povorka njegovih štovatelja duga čak šest kilometara koračala je od pokojnikove kuće u transilvanijskom Sibiu do groblja za ljesom s klimom i staklenim poklopcem, a putem su bili postavljeni veliki transparenati s Florinovim likom.

Florin je brinuo je o romskoj zajednici, pomagao ljudima, te ih savjetovao da ne prose po ulici i poticao ih na školovanje te na traženje većih prava.

Ćoaba je postao poznat po tome što je, nakon što je njegova 12-godišnja kćer pobjegla iz Crkve za vrijeme vlastitog vjenčanja, postao aktivist za obrazovanje mladih Romkinja i sada smatra da se djevojčice ne trebaju udavati prije 16. godine. Njegova kćer Ana-Marija se kasnije vratila i obavila svoju dužnost - udala se za čovjeka kojeg joj je odabrao otac, no Ćoaba je shvatio da je djevojčicama nužno bolje obrazovanje.

Prije sahrane njegov stariji sin Dorin je okrunjen za 'međunarodnog kralja Roma', a sam Ćoaba je 1997. godine naslijedio svog oca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:18