DRAMA U DALMACIJI

FOTO: VELIKI POŽAR KOD SPLITAPODMETNUT? Vatru gasili cijelu noć, ozlijeđen jedan vatrogasac

Oko 150 vatrogasaca s 40 vozila borilo se cijelu noć s vatrom. Bile su ugrožene i kuće, a ljudi evakuirani. Vatra je stavljena pod kontrolu tek jutros nakon dolaska kanadera
 Zvonimir Barišin/CROPIX

NOVO 10:05 Veliki požar koji je sinoć buknuo u Sitnu Gornjem i Donjem, istočno od Splita, kojeg je cijelu noć gasilo 150 vatrogasaca, jutros je stavljen pod kontrolu, a gasitelji su ostali na požarištu sanirati ga i čuvati ga, doznaje se od vatrogasnih službi.

"Požar je od jutros od 8 sati pod nadzorom gasitelja a na teren su izišle čuvati požarište svježe vatrogasne snage koje su zamijenile vatrogasce koji su se cijelu noć hrvali s vatrenom stihijom", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Dva kanadera, koja su jutros pomagala u gašenju ovog požara, zadržana su u pričuvi da ih se ponovno angažira ako se u slučaju jačanja vjetra vatrena stihija ponovno rasplamsa, kazao je Glavina.

Ponovio je da je u požaru, koji je gasilo 150 vatrogasaca, noćas izgorjelo oko 150 hektara borove šume, niskog raslinja i maslinika.

Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević je izvijestio kako je u noćašnjem požaru izgorjela jedna velika plantaža maslina te je učinjena velika materijalna šteta.

"Glavni prioritet nam je bio obraniti kuće da ih ne zahvati požar i u tomu smo uspjeli, ali nismo bili u prilici doći na područje tog maslinika", pojasnio je Kovačević.

Prema svjedočenjima vatrogasaca vatrena stihija je noćas okolo Sitna Gornjeg i Donjeg te Srinjina bila duga oko 10 kilometara i to je najveći ovogodišnji požar na području Splitsko-dalmatinske županije.

-------------------------------------------------------------

07:52 - Dva su kanadera rano jutros poletjela prema Mosoru u pomoć vatrogascima koji se od sinoć u 19,30 sati bore s velikim šumskim požarom u Sitnom Donjem i Gornjem, doznaje se u splitskome Vatrogasno-operativnom centru.

HRT javlja kako je jedan vatrogasac ozlijeđen. Mještani smatraju kako je požar podmetnut. Počeo je iznad igrališta u Sitnom Donjem, a kasnije i na još dva mjesta. Mještani kažu - 'idealno' za piromane - smiraj dana, u trenutku kad se bura pojačavala i kad nije bilo mogućnosti gašenja iz zraka.

Tamo je sinoć izgorjelo više od 150 hektara borovine, trave i niskog raslinja, a bile su ugrožene i kuće zbog čega su dvije starije osobe vatrogasci evakuirali iz njihovih kuća u Sitnom Donjem. Iza vatrogasaca je burna noć u kojoj se njih 150 sa 40 vozila iz 24 postrojbe s područja cijele Županije splitsko-dalmatinske cijelu noć borilo s vatrenom buktinjom potpomognutom jakom burom zbog čega je vatra u nekoliko navrata mijenjala smjer, a fronta požara postajala sve veća.

Vatrogascima se u gašenju vatrene buktinje jutros u 6 sati prvo pridružio jedan kanader, a 40-ak minuta kasnije i drugi, te bi, kako se očekuje, vrlo brzo požar trebao biti stavljen pod kontrolu. U gašenju požara su sudjelovali i brojni mještani koji su svoje kuće natapali vodom kako ih plameni jezici ne bi uhvatili.

Sinoć su požarište obišli splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, sadašnji župan Zlatko Ževrnja, te bivši župan Ante Sanader koji je i sam vatrogasac.

-------------------------------------------------------------

07:07 - Požar i dalje ne posustaje. Osim struje, mještani u Sitnom Gornjem nemaju i vode.

Jedna mještanka je za Slobodnu Dalmaciju izjavila kako im je policajac rekao da ako vide muškarca kako hoda s baterijom, da ga prijave. Mještanka tvrdi kako ga je ugledala dok je pušio cigaretu. Dok je zvala policiju, njega više nije bilo. Istovremeno, dok su vatrogasci gasili iznad kuće, buknuo je požar ispod kuća, gdje je i bio sumnjivi muškarac.

Mještani pomažu vatrogascima i natapaju oko kuća. U zraku ima puno dima i pepela, te hodaju s majicama preko lica.

- Trudimo se da ne dođe kuća. Šuma je prepuštena sama sebi. Fronta je velika, od 200 hektara pa nadalje - kazao je za portal SD-a zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split Ivan Kovačević.

Gradonačelnik Baldasar je za Radio Dalmaciju izjavio:

- Požar stalno mijenja pravac. Vatrogasci to vrlo stručno prate i zaštitili su kuće. Evakuirano je dvoje starijih ljudi. Sve je pod kontrolom, no ne možete kontrolirati cijelu prirodu.

-------------------------------------------------------------

23.50 - Još uvijek gori velik šumski požar iznad Splita, na području Sitnog Donjeg i Gornjeg pod Mosorom koji u ovim trenucima gasi više od 150 vatrogasaca sa 40 vozila s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša.

Vatra je buknula poslije 19.30 sati kod igrališta u Sitnom Donjem te se nošena jakom burom proširila na Sitno Gornje i okolna mjesta Sirotkoviće i Filipoviće. U jednom momentu je vatra zaprijetila i kućama u Sitnom Donjem, no vatrogasci su ih obranili, a dvije starije osobe iz Sitnog Donjeg na njihov su zahtjev evakuirali.

Zvonimir Barišin / Cropix.

"Nema potrebe za evakuacijom stanovništva. Držimo sve pod kontrolom. Do sada je izgorjelo minimalno 150 hektara, no ujutro ćemo biti sigurniji kolika je ukupna površina. Mislim da će biti puno veća", rekao je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split Ivan Kovačević dodajući kako nema mjesta panici jer vatrogasci unatoč buri koja se tijekom noći pojačala, znaju što rade, a i ujutro će im u pomoć stići kanaderi.

22.05 - Veliki šumski požar buknuo je večeras na području Sitnog Donjeg nedaleko Splita, gdje se više od 50 vatrogasaca s 15 vozila bori s vatrenom stihijom koja se već približila kućama, doznaje se u Vatrogasno-operativnom centru Split.

Gori borovina, trava i nisko raslinje, a zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević Hinu je izjavio da su se gasitelji rasporedili u obranu kuća koje će braniti sve do jutra, kada bi im u pomoć trebali stići kanaderi.

Kako javlja DalmacijaNews , na tri mjesta u Sitnom Donjem vatra je došla skroz do kuća, ali su one obranjene. Nestalo je struje u Sitnom Donjem, Sitnom Gornjem i u Dubravi. Stanovnici Sitnog Gornjeg se pripremaju za evakuaciju. Među žiteljima Dubrave i Sitnog Gonjeg pronijela se, zasad nepotvrđena vijest, da je netko vidio piromana koji potpaljuje vatru na jednoj lokaciji. Također, DalmacijaNews javlja da je na teren izašao i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Zvonimir Barišin / Cropix

Požar je buknuo nešto poslije 19,30 sati te se nošen jakom burom proširio u svim smjerovima. Trenutno su na terenu gasitelji iz DVD-ova Sitno, Žrnovnica, Split, Kaštela i Omiš, a tijekom noći će ih pristizati još iz okolnih gradova i mjesta.

"Još nemamo informaciju kolika je opožarena površina, ali zasigurno je da će biti velika jer se u ovo malo vremena vatra poprilično proširila. Radimo sve što je u našoj moći da zaštitimo imovinu građana", rekao je Kovačević. Dodao je kako će ovo biti naporna i duga noć za gasitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:52