NEMA PONUDA

PRODAJE SE ZEMLJIŠTE KOJE JE POSVAĐALO MILANOVIĆA I LINIĆA Država ga je platila 33 milijuna kuna, a danas ga se ne može riješiti ni za 3!

Ovo je Milanovićeva provokacija, a na taj se nivo ne želim spuštati! - kazao je Linić
 Cropix

Zemljište za koje je država u sklopu predstečajne nagodbe s tvrtkom Spačva prije dvije godine izdvojila gotovo 34 milijuna kuna, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) sada nije uspio prodati ni za dvanaest puta manju cijenu.

Sredinom lipnja DUUDI je objavio javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u državnom vlasništvu, a među ponuđenim nekretninama bilo je i 52.899 m2 zemljišta, označenog kao oranica upisana u zemljišne knjige u katastarskoj općini Vinkovačko Novo Selo.

Pitanje kriterija

Oglašena je bila početna cijena od 2,9 milijuna kuna. No, do zaključenja javnog poziva koji je bio otvoren do 21. kolovoza nije se javio nitko tko bi uopće bio zainteresiran za zemljište koje je pripadalo poduzeću Spačva. Tako je u ponedjeljak na web stranicama DUUDI-ja objavljena informacija da za spomenuto zemljište nije bilo ponude.

Vrijednost zemljišta koja je od početka bila prijeporna, i na koncu bila ključna točka koja je kumovala razlazu premijera Zorana Milanovića i bivšeg ministra financija Slavka Linića, sada je opet došla u pitanje. Ostaje činjenica, koju ističe Linić, a to je da je predstečajnom nagodbom sa Spačvom spašeno 610 radnih mjesta. Ali i ona na koju je ukazivao Milanović, a to je da je procjenom spornog zemljišta na gotovo 34 milijuna kuna (u toj se visini Ministarstvo financija u sklopu predstečajne nagodbe odreklo potraživanja) država deseterostruko preplatila nekretninu. Radna mjesta su spašena, ali nakon Spačve ostaje pitanje zašto država na isti način (višestrukim precjenjivanjem vrijednosti imovine dužnika) ne spašava i ostale tvrtke koje su se našle pred stečajem. Pitanje je i po kojim će se kriterijima odlučivati kome će država svjesno pogodovati, a kome neće.

Različite procjene

U slučaju Spačva, podsjetimo, Ministarstvo financija (iza čega je stajao tadašnji ministar financija Slavko Linić) kupilo je zemljište te posrnule tvrtke za više od 33 milijuna kuna. Isto to zemljište je Porezna uprava u Vinkovcima (iza čega je stajala tadašnja ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec) procijenila na šest milijuna kuna. Isto su zemljište 2011. procjenjivali i procjenitelji iz Erste nekretnina i vrednovali ga na 6,3 milijuna. Rađena je bila i četvrta procjena, i to od Porezne uprave koja je nakon prvotnih šest milijuna podigla vrijednost spomenutog zemljišta na 22 milijuna kuna, što je opet bilo za više od pet milijuna manje od iznosa koji je Ministarstvo financija prihvatilo u predstečajnoj.

U ponudi još nekretnina

- Za Zorana Milanovića ne postoji ni DORH, ni službeni dokumenti, nego samo to kako provocirati i lagati javnosti. Pitajte DUUDI koliko je imovine dao na prodaju. Što se željelo dokazati prodajom zemljišta koje je pripadalo Spačvi? - reakcija je Slavka Linića na zamolbu da prokomentira činjenicu da se nitko nije javio na javni poziv za zemljište koje je pripadalo Spačvi. - Ovo je Milanovićeva provokacija, a na taj se nivo ne želim spuštati! - kazao je Linić, sugerirajući da je DUUDI ponudio na prodaju zemljište kojim je Spačva prošla kroz predstečajnu nagodbu na izravni zahtjev premijera Milanovića.

Zemljište koje je i danas povod za žestoke riječi bivšeg ministra na račun premijera nije jedino koje je u lipnju bilo oglašeno na prodaju. DUUDI je ponudio niz nekretnina, od Zadra, Zagreba, Belog Manastira, Rijeke, Malog Lošinja, Daruvara i Zaboka do Ludbrega...., no činjenica je da za više od polovice ponuđenih nekretnina uopće nije bilo ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:44