UZAVRELE TENZIJE

'RAKETE SU NA MJESTU, A MI SMO BUDNI I SPREMNI!' Japanci poslali dva razarača s naprednim proturaketnim sustavima!

Osim sustava Patriot, japanska mornarica je u Japanskom moru postavila dva razarača s naprednim protuzrakoplovnim sustavima Aegis
Officers of Japan's Ground Self-Defense Force (SDF) walk in front of Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) surface-to-air missile launchers at the Defence Ministry in Tokyo on April 9, 2013. Japan has deployed Patriot missiles in its capital as it readies to defend the 30 million people who live in greater Tokyo from any North Korean attack. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
 AFP

TOKIO - Japan je u stanju pripravnosti ako bude potrebno presresti sjevernokorejski projektil , izjavio je u srijedu u Tokiju japanski ministar obrane Itsunori Onodera.

"Pripravni smo, rasporedili smo naše raketne postrojbe i ostat ćemo spremni i budni", rekao je Onodera novinarima.

Japanske samoobrambene snage (službeni naziv japanske vojske) u utorak su zbog mogućnosti lansiranja rakete iz Sjeverne Koreje postavile proturaketne sustave Patriot u središtu i oko glavnog grada a jedan sustav trebao bi biti postavljen i na otoku Okinawi.

Osim sustava Patriot, japanska mornarica je u Japanskom moru postavila dva razarača s naprednim protuzrakoplovnim sustavima Aegis. Japanski ministar Shinzo Abe u srijedu je ponovio da njegova vlada poduzima "sve mjere kako bi zaštitila živote Japanaca i pobrinula se za njihovu sigurnost".

Pjongjang je objavio prošlog petka da ne može zajamčiti sigurnost diplomatskih misija na svom teritoriju nakon 10. travnja.

Sjevernokorejske vlasti su prošlog tjedna postavile dva projektila Musudan srednjeg dometa na pokretne lansere i premjestile ih na svoju istočnu obalu. Musudan ima teoretski domet od oko 3.000 kilometara i može pogoditi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Sa vrlo malom bojevom glavom ta raketa može preletjeti i do 4.000 kilometara te teoretski pogoditi otok Guam, na kojem je stacionirano oko 6.000 američkih vojnika a koji je udaljen oko 3500 kilometara od sjevernokorejske obale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:11