DINAMOV ALŽIRAC

SOUDANIJEVA DRAMA 'Više od 40 milijuna Alžiraca je čekalo pobjedu, a ja u 90. pogodim svoju stativu...'

‘Da zbog mog autogola nismo otišli na SP, vjerojatno ne bih bio ovdje s vama’
 Boris Kovačev / CROPIX

Pitanja za Soudanija prevodili smo s hrvatskog na engleski kako bi nas razumio Pinto. Potom je Portugalac s engleskog prevodio sam sebi na portugalski pa na francuski jer to je jedini jezik kojeg Alžirac u dresu Dinama govori. Onda je Soudani odgovorio na francuskom Portugalcu koji je nama prenio odgovor na engleskom da bismo ga mi zabilježili na hrvatskom jeziku.

Vahi skoro srce otkazalo

U toj ‘kuli babilonskoj’ na maksimirski način vjerojatno se ponešto izgubilo u prijevodu, ali Soudani sigurno neće zamjeriti. Jer, unatoč tome što je prošlo tjedan dana otkako je čekirao vizu za Brazil, El Arbi Hillel Soudani djeluje kao da još uvijek igra utakmicu na stadionu Mustapha Tchaker. I da ga nikada niste vidjeli, po osmijehu od uha do uha prepoznali biste Alžirca koji će biti na SP-u u Brazilu.

- Svi nogometaši imaju san da nastupe na Mundijalu. Pa kako ne bih bio sretan - objašnjava napadač Dinama.

Osmijeh nakratko nestaje s lica kada evociramo sudačku nadoknadu protiv Burkine Faso. Soudani je htio izbiti loptu iz kaznenog prostora pa pogodio - vlastitu vratnicu. ‘Ako mi tada nije otkazalo srce, neće nikada’, komentirao je dan kasnije Vahid Halilhodžić.

- To je rekao? A zamislite da je ušla u gol. Ja sigurno ne bih bio ovdje s vama. Na stadionu je bilo 45 tisuća navijača. Oko njega još toliko onih koji su kampirali tjedan dana prije početka samo kako bi bili blizu spektakla. Na televiziji nas je gledalo 40 milijuna Alžiraca. A ja pogodim stativu svog gola u 90. minuti - objašnjava nam Soudani.

Na svu sreću, vratio se s plasmanom u Brazil, a Dinamo je dobio još nekoliko tisuća poklonika u Alžiru.

- Mi smo specifični. Čim neki reprezentativac promijeni klub, privuče sa sobom puno Alžiraca. Malo smo se navukli na socijalne mreže. Ne znam koliko Dinamo ima navijača zbog mene, ali ih je puno - pohvalio se.

Početkom prosinca je ždrijeb skupina.

- Htio bih Hrvatsku i Portugal, jer sam tamo igrao.

Ne sumnjamo kako bi se s Alžirom u skupini zadovoljio i Niko Kovač.

- Vjerojatno bi Hrvatska bila favorit, ali da oni uvijek pobijede nogomet ne bi bio tako popularan. Zar ne? - pita se Soudani koji će u prvi plan gurnuti Vahida Halilhodžića.

Primio ih i predsjednik

- Halilhodžić je specifičan. Ne robuje starim zaslugama. Kod njega igraju igrači koji su standardni u klubovima i koji su dobri na treninzima - tumači Soudani koji je sa suigračima iz reprezentacije bio i na prijemu kod predsjednika Alžira. Abdelaziza Boutefliku opisuju kao najvjernijeg navijača Alžira.

Svoju epizodu u Maksimiru počeo je sjajno. Osjeća respekt publike na svakom koraku, a golegeterski konto sasvim pristojno izgleda.

- Dajem cijelog sebe u svakoj utakmici i nadam se da to navijači vide i osjećaju. Zadovoljan sam životom u Zagrebu i Dinamom. Istina, nije bilo sreće u Europi, ali zato ćemo im donijeti dvostruku krunu - obećao je.

Dakle, Hajduk će biti osuđen na ulogu statista...

- Tri pobjede bi nas podigle. Pozivam publiku da nam se pridruži u nedjelju i srijedu. Jer, imat će se čemu veseliti - završio je Soudani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:55