VOŽNJA JE SVE SKUPLJA

Benzin će ove zime prijeći 12 kuna: Za puni rezervoar moramo raditi dva dana i 19 sati, Slovenci dan i pol!

 CROPIX

Među razvijenim državama po cijeni goriva prednjače Sjedinjene Američke Države, čiji građani plaćaju 0,8 eura po litri benzina, a za puni rezervoar od 50 litara moraju raditi samo 37 sati.

Osim subvencija države, razlog tome je što su SAD i Kanada među vodećim proizvođačima nafte. Kako imaju visoke plaće, za gorivo od svojih primanja izdavajaju najmanje od svih članica Organizacije izvoznika nafte (OPEC-a).

Indija najskuplja

Apsolutni rekorder je ipak Venezuela, gdje je cijena litre Eura 95 0,019 eura ili 14 lipa, za što građani pod vodstvom predsjednika Chaveza moraju raditi svega 0,04 dana, odnosno 4 sata, kako bi napunili tank. Druga krajnost je Indija, gdje se za 50 litara tog istog benzina moraju naraditi gotovo 18 dana!

Iza njih su stanovnici Indonezije gdje je cijena benzina relativno jeftina - samo 3,69 lipa, ali s obzirom na to da im prosječni dnevni bruto dohodak iznosi samo 4 eura ili 30 kuna, za puni rezervoar moraju raditi gotovo tjedan dana, odnosno 6 dana i 81 sat.

Od zemalja u našem okruženju, u najnezavidnijem položaju je Srbija, sa znatno najlošijom kupovnom moći građana, gdje litra Eura 95 iznosi 1,343 eura ili oko 10 kuna. Prosječni dohodak po danu je 120 kuna bruto pa da bi napunili rezervoar moraju raditi 4 dana i 20 sati. U BiH za puni tank moraju raditi 3 dana i 10 sati.

Trend poskupljenja

Iako naše susjede Slovence, sudeći po pisanju njihovih medija, mnogo teže nego nas pogađa trend poskupljenja goriva koji je počeo sredinom srpnja i strahovitom brzinom raste zadnjih nekoliko tjedana, još dobro stoje na ljestvici: Euro 95 je 1,56 eura ili 11,7 kuna, dnevni dohodak je 51 euro ili 382,5 kuna, pa da bi napunili rezervoar moraju raditi jedan i pol dan.

Za razliku od njih građani Hrvatske moraju raditi gotovo dvostruko više. Do ovoga ponedjeljka smo najprodavaniji Euro BS 95 plaćali 11,01 kuna ili oko 1,46 eura, a danas košta 11,23 kune ili 1,49 eura. Prema posljednjim podacima, prosječni dnevni bruto dohodak iznosi 34 eura ili 255 kuna. Konkretno, da bismo natočili pun rezervoar moramo raditi 2 dana i 19 sati. Sudeći prema trendu rasta cijene jer dolazi zima, bit će još gore.

- Naftni derivati trebali su zbog stanja na međunarodnom tržištu i više porasti, no neće zbog formule od tri posto - rekao nam je jedan sugovornik blizak Vladi.

Cijene benzina rastu od 10. srpnja, a dizelskih goriva od 24. srpnja, pa je u dvotjednom ritmu najnovije poskupljenje benzina peto, a dizelskih goriva četvrto zaredom. Da će ova jesen biti upamćena po jednom od najjačih udara na standard građana dokazuje i činjenica da je lani početkom rujna cijena Eura 95 koštala “samo” 10 kuna. Plin i struja su poskupjeli još u svibnju za 20 do 30 posto, a usporedo raste i cijena drva za ogrjev. Cijena goriva će još rasti, predviđaju stručnjaci, pa će benzini vjerojatno ove zime prijeći 12 kuna po litri, no pravu računicu od nekoliko stotina kuna više na mjesec tek ćemo zbrajati najesen kada stignu računi za grijanje.

Lani početkom rujna cijena benzina bila 10 kuna

Slovenci za puni tank tog benzina rade 1,5 dana, Srbi čak 4,20 dana. Najmanje rade u Venezueli, samo 0,04 dana, a najviše u Indiji, gotovo 18 dana.

Da će ova jesen biti upamćena po najjačem udaru na standard građana u proteklih nekoliko godina dokazuje i činjenica da je lani početkom rujna cijena Eura 95 bila “samo” 10 kn.

Cijena benzina će rasti, predviđaju stručnjaci, i više od 12 kuna po litri

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:27