REAKCIJA PREMIJERA

Milanović brani policijsku intervenciju u Pučišćima: To je sudska odluka i zakon se mora poštovati

'Ono što možemo ispraviti i kazniti - kaznit ćemo, a ono što ne možemo - uvest ćemo jedan red i poredak'
Zagreb, 220312.Sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su izmedju ostalog donesene odluke o sudbini hrvatskih brodogradilista i tvrtke Dioki.Na slici: predsjednik vlade Zoran Milanovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

DIVULJE - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je danas da policija jučer u Pučišćima nije prekoračila ovlasti.

"Postoji sudska odluka i ja sam uvjeren da policija nije prekoračila ovlasti", rekao je premijer Milanović na upit novinara u Divuljama, gdje je bio na pokaznoj protupožarnoj vježbi.

Odbacivši primjedbe da je policija prekoračila ovlasti za jučerašnjih zbivanja u Pučišćima na Braču, gdje je po sudskoj odluci stečajnom upravitelju Ivi Bućanu, kojeg ne priznaju radnici "Jadrankamena", pomagala da dođe na posao, premijer je ponovio da policija mora provoditi zakon. "U tome ćemo biti obzirni u onoj mjeri u kojoj mi možemo upravljati radom policije", poručio je.

Na pitanje zašto je u Pučišćima jučer bilo tako mnogo policajaca te da su prizori sličili zbivanjima visokog rizika na utakmici Hajduk-Dinamo, Milanović je odgovorio kako je se u to razumije isto kao i novinari, možda "malo više".

"Meni je rečeno da su tamo bila dva voda policije i nisam primijetio nikakvo nasilje", rekao je Milanović i pritom dodao: "Kao što vjerujem vatrogascima i vojnicima, tako u ovoj situaciji ja, odnosno ministar unutarnjih poslova, odnosno ravnatelj policije vjeruje policijskoj procjeni."

Premijer Milanović također je kazao kako mu je žao svake ljudske sudbine, ali "u 'Jadrankamenu' se radi o stečaju i stečajnom upravitelju, i to je sudska odluka". "To je sudska odluka i zakon se mora poštovati, u protivnom Hrvatska neće biti moderna država", dodao je.

"Znam da to nije nikakav melem onom tko je u Pučišćima ostao bez posla, ali to su činjenice i očekujem da to ljudi shvate. Bit ću uporan kao predsjednik, pa taman i po vlastitu političku štetu, a u hrvatsku korist", dodao je premijer Milanović.

Po njegovim riječima, "Jadrankamen", kako god se zvao, nastavit će raditi jer takvog kamena nema drugdje u Hrvatskoj , a radna mjesta su manje-više sigurna, možda ne sva.

"Politički gledano, 'Jadrankamen' nema nikakve veze s mojom vladom, s mojom strankom, ni s čime što smo mi radili, ali postoji pravna država, sudske odluke i način njihova provođenja", kazao je premijer.

Na upit hoće li biti kažnjeni oni koji su uništavali "Jadrankamen", Milanović je odgovorio kako se u konkretnom slučaju "čak ne radi o privatizacijskom kriminalu, nego o lošoj poslovnoj praksi, o poreznim evazijama i raznoraznim preskakivanjima".

"Kada se to spriječi, a na tome radimo, kada tu država bude prisutnija, stroža, pa i oštrija, onda se ovakve stvari neće događati. Što je bilo prije 20 godina, bilo je - ono što možemo ispraviti i kazniti - kaznit ćemo, a ono što ne možemo - uvest ćemo jedan red i poredak, a tu je porezni sustav jako važan", istaknuo je Milanović.

Pritom je podsjetio da je predsjednik stranke (SDP) koja je, kako je rekao, "godinama 'gurala' izmjene Ustava" dok se tome nisu priključili i ostali. "Moja stranka i tadašnji predstavnik Ivo Josipović 'gurali' smo izmjene Ustava i ukidanje mogućnosti da privatizacijski ratni kriminal i pljačka zastare. Kad to kažem, onda želim reći isto tako da to baš nije pravno perfektna situacija - dakle - zastara postoji iz nekog razloga", kazao je Milanović. Naglasio je da kao premijer može "stvarati uvjete da pravosuđe funkcionira, da suci budu nedodirljivi u svom poslu u onoj mjeri u kojoj moraju biti nedodirljivi te da policija radi svoj posao i da se stvaraju radna mjesta".

Na upit što će se poduzeti u vezi sa stečajnim upraviteljima koji nisu učinkoviti, Milanović je odgovorio kako se "djelomično slaže" s takvom ocjenom, ali ne može odgovori na hipotetičko i uopćeno pitanje.

Na upit pregovara li se o tome da, kako je rečeno, "Škegrin fond" kupi riječko Brodogradilište "3 maj" te "Brodotrogir", premijer Milanović je odgovorio kako još ne može ništa komentirati.

Na upit hoće li biti problema u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) nakon jučerašnjih zbivanja u Pučišćima, zbog kojih su sindikati zatražili da na sjednicu GSV-a dođe ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić radi podnošenja izvješća o ponašanju policije, Milanović je odgovorio da su to "ljudski problemi koji se rješavaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:40