RUSIJA DOBILA LJEVIČARSKOG MESIJU

Sergej Udaljcov: Novo lice komunizma koje će moćnog Putina svrgnuti s trona

Asketski nastrojen, obrijane glave, uvijek u trapericama i kožnoj jakni, Udaljcov tvrdi da mu Staljin nije idol, ali da cijeni skromnost političara njegova doba. Često parafrazira Gandhija, ne želi tjelohranitelje, a novac prezire

Dvadeset godina nakon što su civilizacijske mijene otpuhale u bespuća povijesnog nemira komunizam i nekadašnju crvenu hladnoratovsku velesilu SSSR, na ulicama Moskve pojavio se novi karizmatični lider moderniziranog ruskog lijevog pokreta - odlučan i beskompromisan 35-godišnji Sergej Stanislavovič Udaljcov. Taj lider ruskog postsovjetskog komunističkog, odnosno “lijevog” pokreta, kako osobno više voli reći, Lijevi front predstavnik je nove generacije Putinovih protivnika koja se promiče u ozbiljne oporbene suparnike. Konačno je Rusija dobila prave, a ne klijentelističke i lažne oporbenjake koji, sve više nezadovoljni stanjem u državi, izlaze na ulicu te traže promjene i daljnju demokratizaciju. Na čelu tog novog prosvjednog vala su ljudi na početku zrelih srednjih godina s izgrađenom materijalnom i društvenom osnovicom, koja je sada ugrožena političkom i ekonomskom stagnacijom, uglavnom rođeni u nedoba smiraja “imperija zla” i u čije je formiranje utisnuta borba za opstanak u tjeskobnom kaosu urušavanja komunističkog monolita i košmarnim počecima ljudožderskog kapitalizma, kada su sva proturječja, frustracije, kompleksi, strahovi, nečiste savjesti i velike nade mistične, destruktivne i nedokučive Rusije odjednom zapljusnuli nespremno i letargično društvo. Danas su politički sazreli i traže svoje udobno mjesto u turbulentnoj ruskoj političkoj stvarnosti.

Povratak počecima

To su sada nove generacije odlučnih i očajnih ljudi, novo pokoljenje oporbenih političara koje nije iznjedrio Kremlj, nego upravo suprotno - želja da pokore Kremlj. Udaljcov je novo lice komunizma u zemlji u kojoj komunisti nikada nisu prošli katarzu reforme poput kolega iz istočne Europe. On danas nudi suočavanja s nemirnim duhovima prošlosti i povratak počecima - socijaldemokraciji, iako će ga ipak klasificirati kao “radikalnog ljevičara”.

Premda se svih ovih tranzicijskih godina zbivala “regeneracija” radikalnog nacionalizma, tiho, u sjeni odiozne i prorežimske Komunističke partije Rusije (KPRF) Genadija Zjuganova, koja je s vremenom postala lukrativna organizacija koja ne ugrožava sustav i postavljene putinovske kremaljske norme, stvarale su se moderne snage, koje svoje nadahnuće nisu tražile u mračnoj prošlosti, nego u novim razvojnim izazovima.

Pendreci na bubrezima

Sergej Udaljcov se tako nametnuo kao jedan od najznačajnijih ruskih oporbenih političara novog kova, kojem sada, uz drugu ikonu zimskih prosvjeda Alekseja Navljanog, s mnogo razloga nagovješćuju čak i postputinovski kremaljski tron!

Sergej Udaljcov ima potencijala da zasjedne na vrh Rusije, u tom se slažu mnogi ruski analitičari. “Čovjek-parola”, podrugljivo ga zovu oponenti, mada mu nitko ne osporava izuzetan govornički talent i mogućnost da ponese masu. Barata s taman toliko populizma da prikuje sljedbenike za sebe, a da istodobno ne bude banalan.

Uvijek je u trapericama i crnoj kožnoj jakni, obrijane glave. Asketski tip, koji želi odati skoromnost i idealizam. Tvrdi da mu Staljin nije idol, dapače, ali da cijeni skromnost političara njegova doba te idealizam naroda tog vremena. Često parafrazira Ghandija, najčešće njegovu rečenicu “Prvo vas ismijavaju, zatim vas tuku, a onda vi pobijedite”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13