KOMENTAR D. KUŠELJA

Zašto igrači iz reprezentacije nemaju snage otpiliti Mamića?

Ovih dana čitam kako je Flea, živopisni basist Red Hot Chili Peppersa, proslavio 50. rođendan koncertom u dvorištu vlastite kuće u Los Angelesu. Okupilo se društvo iz glazbene i filmske industrije pa se usput nadmetalo na licitaciji čiji je prihod Flea proslijedio na račun lokalne glazbene škole. “U životu sam puno griješio, ali sve je to škola. Danas živim da bih vraćao”, kaže glazbenik.

Eduardo Da Silva lako će se poistovjetiti, on danas također živi da bi vraćao, premda ne svojom voljom. Barem se tako osjeća tijekom boravka u Hrvatskoj, gdje su mu ovršnom izjavom blokirani bankovni račun i imovina jer je Zdravko Mamić došao po svoje.

Repovi suradnje nekadašnjih ortaka vuku se za dvojcem već dobrih četiri ili pet godina, još iz Duduovih londonskih dana kada se mladi nogometaš otrgnuo iz čeličnog agentova zagrljaja i odlučio da mu neće plaćati doživotnu rentu. Upisati se čovjeku na dvadeset posto njegove zarade do kraja karijere, naravno, nije moralno i zaudara na lihvarstvo. Međutim, postoji tu i druga strana medalje koja kaže da su ugovor potpisale dvije punoljetne osobe, koliko je poznato bez prinude, ucjene ili prijetnje oružjem. A ugovore valja poštivati, o čemu vam nešto više mogu kazati, recimo, Luka Modrić ili Dejan Lovren.

Dok očekuje rasplet ovog celebrity deathmacha između dvaju milijunaša, javnost se solidarizira s Duduom ili pak pokazuje razumijevanje za Mamićev poslovni rizik, čime se zapravo zamagljuje bit problema. Kako je, naime, moguće da predsjednik najbogatijeg kluba u državi, neokrunjeni vladar HNS-a, ima ugovore o zastupanju s nogometašima? Nije li to eklatantno kršenje zakona o sportu?

Priča o Eduardu koji je pod ovrhom kolateralno je otvorila još jedno pitanje. Kako je moguće da baš nitko u svlačionici nacionalne momčadi nema snage reagirati na Mamićeve motivacijske govore? Ima tamo prekaljenih asova s milijun utakmica u nogama, koji bi uljeza mogli hladno otpiliti riječima “čelom nazad, tamo su vrata”, ali svejedno šute i podvrgavaju se ispiranju mozga. Hoćemo li dobiti kakvo objašnjenje ovog fenomena? Makar na Facebooku?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:49