RAČUNALNA FORENZIKA

TALIJANSKA POLICIJA UZ POMOĆ TORINSKOG PLATNA OTKRILA 'Ovako je izgledao Isus kada je imao 12 godina'

 Rome police

Ovako je izgledao Isus Krist kad je bio 12-godišnji dječak - barem tako tvrdi talijanska policija.

Naime, tamošnji detektivi su uz pomoć računalnih forenzičarskih tehnika, s kojima inače love mafijaše, stvorili ovu fotografiju.

Prvo su kreirali fotografiju uz pomoć slike s Torinskog platna, na kojemu je, kako vjeruju mnogi, ostao otisak Isusova lica.

Tada su ga pomladili uz pomoć kompjutera: smanjili mu čeljust, uklonili bradu, stanjili obraze i izbrisali bore oko očiju.

Talijanska policija istom se tehnikom, odnosno obrnutim procesom, koristi kako bi kreirali fotografije odbjeglih mafijaških šefova čija lica nisu vidjeli godinama.

Ova metoda bila je uspješna u slučaju Bernarda Provenzana kojeg su ulovili 2006. godine nakon što su 'postarali' njegovu fotografiju iz 1959. godine.

Ova slika Isusa kreirana je kako bi se podudarila s izložbom Torinskog platna u Torinskoj katedrali na kojoj se očekuju milijuni posjetitelja, među ostalim i papa Franjo.

Otkako se zna za njega, oko platna, na kojemu je lice čovjeka koji je bio razapet na križu, se vode rasprave.

Godine 1998. procijenjeno je da platno datira iz 13. stoljeća, što je dalo vjetar u leđa onima koji su tvrdili da se radi o srednjovjekovnoj krivotvorini.

Ipak, platno je ostalo misterij pošto nijedan dosad znanstvenik nije uspio dokazati niti objasniti kako je slika na platnu nastala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:38