NEVJEROJATAN PROPUST

SKANDAL Vlada plaća HT-u 10 puta više od onoga što bi trebala jer nije znala što potpisuje

Računali su da će svi državni službenici trošiti 50 kuna mjesečno, a imaju limite do 400 kuna
 Damjan Tadić / CROPIX

U Središnjem državnom uredu za javnu nabavu ne mogu biti sigurni da će na usluge telefoniranja koje su javnim natječajem kupili od T-coma za 10.550 državnih službenika u iduće dvije godine potrošiti samo 15,9 milijuna kuna, koliko s PDV-om iznosi najjeftnija ponuda na natječaju. Takav zaključak proizlazi iz razgovora s Dariom Jankovićem, ravnateljem državnog ureda za javnu nabavu, s obzirom na to da je u paketu usluga koji je T-com ponudio po najnižoj objedinjenoj cijeni i deset puta viša cijena prijenosa podataka, odnosno interneta za korisnike telefona.

Preskup gigabajt

Naime, Vlada bi za državne službenike sve usluge mobilne telefonije, od SMS-a, preko uspostave poziva, minute razgovora, do roaminga trebala plaćati manje nego do sada, jer su sve te cijene u ponudi T-coma niže, no ponuđena cijena za prijenos podataka deset je puta viša od one koju je Vlada plaćala do sada. Za jedan gigabajt prijenosa podataka do sada su plaćali 13 kuna, a prema novoj ponudi T-coma taj jedan gigabajt stajat će ih 128 kuna s uračunatim PDV-om. Nitko ne zna reći zašto su to potpisali.

Drugim riječima, sve što državni službenici potroše surfajući internetom izvan količine kupljenje u paketu na javnom natječaju, Vladu će po gigabajtu stajati 128 kuna s PDV-om, a ne više 13 kuna.

Darko Parić, pomoćnik ministra uprave, Jutarnjem je listu komentirao i cijenu od 128 kuna za jedan gigabajt.

- To je apsolutno previsoka cijena i potrudit ćemo se svim pravnim sredstvima da je smanjimo - kaže Parić.

Do problema u toj računici ipak dolazi kada izračunamo da bi za iznos koji je T-com ponudio u javnoj nabavi svaki od 10.550 službenika mjesečno tijekom dvije godne smio potrošiti samo 50 kuna kako se dogovoreni iznos ne bi povećavao. Limiti potrošnje po službeniku u raznim su institucijama ipak malo veći i njima ne upravlja Jankovićev ured. Ministri i zamjenici ministara nemaju ograničenje u potrošnji, a ostalima su ograničenja 400, 300, 200 ili 100 kuna, ovisno o tome kako ih je propisala pojedina institucija, a javnim natječajem je objedinjeno njih 35.

Probijanje količina

U svakom slučaju, dopuštena potrošnja za veliki broj službenika veća je od količine koja je za njih predviđena javnim natječajem, a budu li više pristupali internetu s obzirom na to da u kupljenom paketu dobivaju i nove mobitele, izvjesno je probijanje kupljenih količina. Uzmemo li najskromniju procjenu i limit potrošnje od 100 kuna za svakog javnog službenika, dolazimo do iznosa od 25 milijuna kuna u dvije godine.

Jedini način da država u dvije godine na telefoniranje zaista ne potroši više od 15,9 milijuna kuna s PDV-om jest da većini službenika zabrani pristup internetu, ali da im ukine i limite potrošnje, odnosno da im dopusti da telefoniraju samo unutar VPN mreže, u kojoj su pozivi besplatni. Objedinjeni javni natječaj nastao je tako što je Jankovićev ured zbrajao potrošnju u minutama, SMS-ovima i gigabajtima po državnim institucijama i kupljena je određena količina usluga.

Javna nabava

Te institucije samostalno sklapaju ugovore s T-comom na osnovu onoga što je ugovoreno javnom nabavom i samostalno određuju ograničenja potrošnje za službenike. Koliko će novca T-comu u konačnici dati svaka institucija, ovisi o tome koliko će službenici trošiti. Darko Parić objašnjava da je u ugovoru period od dvije godine samo jedna od stavki koja definira trajanje ugovora.

- Možemo ugovor s T-comom raskinuti u svakom trenutku u kojem potrošimo količinu usluga koju smo kupili za cijenu ponuđenu u javnom natječaju. Bude li to za godinu dana ili 15 mjeseci, rok od dvije godine više nije bitan - kaže Parić. U međuvremenu, upitno je hoće li količina usluga telefoniranja i prijenosa podataka dostajati i za samo godinu dana.

TELEFONIRANJE I SURFANJE SLUŽBENIKA

- 50 kuna mjesečni je limit potrošnje po državnom službeniku prema novom ugovoru s mobilnim operaterom

- 400 kuna maksimalni je mjesečni limit koji je država dopustila državnim službenicima. Ostali su limiti 100, 200 i 300 kuna, a premijer i ministri mogu neograničeno razgovarati

- 15,9 milijuna kuna, prema ugovoru s mobilnim operaterom, 10.550 državnih službenika smije potrošiti u 2 godine

- 25 milijuna kuna 10.550 državnih službenika potrošit će u 2 godine ako im računamo minimalni državni limit od 100 kuna mjesečne potrošnje

--------------------------------------

- 12 kuna odsad će državni službenici plaćati gigabajt surfanja nakon što potroše iznos iz tarifnog paketa

- 13 kuna gigabajta prometa dosad su plaćali službenici za surfanje internetom

- 10,5 tisuća službenika obuhvaćeno je novim ugovorom

- 2 godine traje novi ugovor s T-Comom, ali se predviđa da će biti raskinut prije isteka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:28