PRIČA O SJAJNOM POLJAKU

'LEWANDOWSKI JE PRIJE PET GODINA BIO - DRVO!' Bivši poljski izbornik Smuda o napadaču

U muzeju Borussije Dortmund - rekao je nakon utakmice Jürgen Klopp - uvijek se vrte isti filmovi. Redoviti posjetitelji već ih znaju napamet.

Od srijede će kolekcija biti bogatija za priču o Velikom Lewandowskom, prvome čovjeku koji je u polufinalu ili finalu Lige prvaka zabio četiri gola. Ili, ako hoćete preciznije, prvome nakon Ferenca Puskása i 1960. Ali bilo je to neko drugo vrijeme...

José Mourinho na Westfalenu nije mogao doći k sebi. Da ga napad koji je studirao dva tjedna može prevariti četiri puta, uvijek preko istog čovjeka, za Portugalca je bilo neprobavljivo.

- Znali smo apsolutno sve o Lewandowskom. Točno smo znali što radi i koje su mu igračke osobine. Svaka čast dečku, ali mi smo mu otvorili vrata - rekao je Mourinho.

Bio je to slavoluk kroz kojeg je 24-godišnji napadač promarširao postavši ujedno i najučinkovitiji egzekutor protiv Reala u Ligi prvaka. Nijedan igrač u europskim natjecanjima nije “kraljevskom klubu” zabio više od hat-tricka. Los Blancosi će sanjati Poljakovu brojalicu, četiri prsta koje je podignuo u zrak u 66. minuti nakon realiziranog jedanaesterca.

- Sretan sam zbog tog pokera, ali u mojoj je računici važan samo plasman u finale. A tamo se još nismo plasirali. Iako smo bili gotovo savršeni - izjavio je nakon utakmice “Galaktični Lewandowski” (Tagesspiegel), kojeg njemački mediji zbog romanse sa zgodnom i uspješnom karatisticom Annom Stachurskom zovu poljskim Beckhamom.

A prije pet godina bio je - drvo. Točno tom riječi opisao ga je tadašnji trener Lecha i bivši poljski izbornik Franciszek Smuda. On je sa svojim skautom otputovao na utakmicu niželigaša Znicza da bi se uvjerio u talent 19-godišnjaka koji mu je preporučen. Nakon 15 minuta utakmice, Smuda je počeo galamiti na svojeg informatora: “Duguješ mi novac za gorivo! Da sam htio gledati drveće, otišao bih u šumu.”

Sljedećih nekoliko utakmica razuvjerilo je Smudu i Lewandowskom se put prema afirmaciji naglo raskrčio. U prvoj sezoni u poljskoj Ekstraklasi zabio je 20 golova, a sljedeća je poslužila kao lansirna rampa za Bundesligu. Borussia ga je uhvatila u mrežu za manje od pet milijuna eura, premda i tu postoji anegdota prema kojoj je moglo biti drugačije.

Sudbinu mu je, naime, odredio Eyjafjallajökull. Čuveni islandski vulkan koji je 2010. izazvao kaos u europskom zračnom prostoru spriječio je i Lewandowskog da ode na pregovore s Blackburnom. Intervenciju majke prirode iskoristio je Jürgen Klopp i doveo strijelca koji mu je u tri sezone zabio 74 gola u svim natjecanjima.

Snove navijača Borussije, koji su mislima već na Wembleyju, kvare priče o mogućem rasapu momčadi na kraju sezone. Zajedno s Marijem Götzeom u München bi mogao i Lewandowski, ako je vjerovati riječima menadžera Juppa Heynckesa. Zastupnik Bayernovog trenera na odlasku tvrdi da je s Borussijom dogovoren sličan aranžman kao i u Götzeovom slučaju.

- Bayern je već potpisao Lewandowskog. Kvaka je u tome što imaju mnogo novca i kada drugi klub s vama ne želi pregovarati, što činite? Plaćate odštetnu klauzulu. Robert je već njihov - rekao je agent Enrique Reyes.

U Dortmundu su munjevito krenuli gasiti vatru. Tvrde da u ugovoru s Poljakom uopće ne postoji odštetna klauzula.

- Ne znam o čemu govori Heynckesov agent. Ne zanimaju nas ta uznemiravanja. Lewandowski ima ugovor do 2014. te će igrati ovdje i sljedeće sezone - rekao je izvršni direktor Hans-Joachim Watzke.*

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:05