PRIKRIVENO OGLAŠAVANJE

Dubravko Šimenc: Skinuo bih majicu s logom da sam znao da će HRT ona koštati 100.000 kuna

Pojavljivanje Šimenca u lipanjskom 'Dnevniku' u majici sa sponzorskim logom Vijeće za elektroničke medije ocijenilo prikrivenim oglašavanjem
 Arhiva

Stvarno mi je žao. Nisam imao nikakve loše namjere, a zadnja stvar koju sam imao na pameti kad sam za 'Dnevnik' u društvu ostalih hrvatskih olimpijaca na Jarunu davao izjavu u povodu uspjeha naše nogometne reprezentacije tijekom Europskog prvenstva u nogometu bila je da nekoga prikriveno reklamiram. Da sam znao da će moja majica s logom jedne naše pivovare HRT stajati 100.000 kuna, ja bih je skinuo - kaže Dubravko Šimenc, čije je pojavljivanje u lipanjskom 'Dnevniku' u majici sa sponzorskim logom Vijeće za elektroničke medije ocijenilo prikrivenim oglašavanjem.

- Zakon je jasan i takve stvari nisu dopuštene u Informativnom programu. Što su reporteri mogli napraviti tijekom javljanja u živo? Mogli su naći sugovornika koji nema majicu s jasno istaknutom reklamom, a ako su baš svi imali majice prekrivene sponzorskim logom, onda to nisu smjeli emitirati - jasan je Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća, koje je kaznu od ukupno 300.000 kuna HRT-u odredio na osnovu tri prekršajna naloga. Uz Šimencovo ukazanje u središnjoj informativnoj emisiji, tu su još i sponzorirani prilog 'Vježbajte s nama', emitiran u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska', koji se prikazao iako gledatelji nisu bili jasno upozoreni da se radi o reklami, te deveterostruki prekršaj zakonom dopuštene četiri minute reklama tijekom utakmica s EP-a.

- Slučaj s majicom Dubravka Šimenca doista je smiješan, ali priča s reklamama vrlo je ozbiljna . HRT-ovci su tijekom EP-a po tom pitanju naprosto podivljali i puštali reklame ne obazirući se na dopuštenu minutažu, jer su bili svjesni da će im prihod biti veći od kazne koja u tom pojedinom slučaju iznosi 100.000 kuna - kažu naši izvori.

Premda su se sva tri prekršaja zbivala u vrijeme kada je na Prisavlju carevala stara uprava, novi šef Domagoj Novokmet, to oštro demantira.

- To su smiješne optužbe. Siguran sam da to nije napravljeno zbog toga, tim više što od marketinga trenutno dobivamo svega deset posto našeg ukupnog prihoda. Što se ova tri prekršaja tiče, mi imamo temelja za žalbu, ali ćemo isto tako u budućnosti drastično mijenjati našu marketinšku politiku, upravo da nam se ovakve stvari opet ne bi događale. Više nećemo biti žrtve marketinga, a tijekom emitiranja sponzoriranih prihoda na ekranu će cijelo vrijeme biti obavijest da se radi o reklami - najavljuje Novokmet.

Neslužbeno doznajemo kako je pomutnju u minutažu dopuštenih reklama na Drugom programu tijekom mjeseca lipnja unio Fifin logo, a HRT-ovci će pokušati osporiti da je i on dio reklame.

- Budu li se žalili, završit će na Prekršajnom sudu i riskirati mnogo veću kaznu, koja može biti i milijun kuna - upozorava Ljevak, čije je Vijeće uz HRT zbog sva tri prekršaja s 10.000 kuna kaznilo i Josipa Popovca, bivšeg HRT-ovog šefa Uprave kao odgovornu osobu.

- Nemam komentara na to - kaže Popovac, od čijih prijatelja doznajemo da ne namjerava platiti kaznu.

- Pa što bi predsjednik Uprave trebao patrolirati po Dnevniku i skidati neprimjerene majice sa sugovornika u toj emisiji - čude se Popovčevi ljudi, dodajući kako će kaznu u slučaju da se ispostavi da je HRT u krivu platiti javna televizija, a potom će novac naplatiti od odgovornih urednika, pa bi u tom slučaju zbog Šimenca u džep tada morao posegnuti Dražen Miočić, bivši šef Informativnog programa HTV-a.

Kazna i RTL televiziji od 100 tisuća kuna

Vijeće za elektroničke medije RTL-Televiziji odredilo je kaznu od 100.000 kuna zbog manjka udjela vlastitog programa u lipnju. Uz to, Johannessu Zullu kao odgovornoj osobi zbog toga je izrečena kazna od 10.000 kuna. S RTL-a kažu da još nisu zaprimili odluku Vijeća i da ne žele komentirati objave s njihove web stranice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:47