MALTERIRALI MJEŠTANE

TEROR HULIGANA Vođa maloljetničke bande konačno ide u popravni dom!

Za ekscese predvodnika Centar za socijalni rad zna već četiri godine, a unatoč dojavama djeluje tek sada

Četvrtak je poslijepodne, oko 17 sati. U velikom trgovačkom centru smještenom na ulazu na autocestu A3 u blizini mjesta Gornji Kneginec brojni Varaždinci i stanovnici okolnih mjesta obavljaju kupnju za doček Nove godine, a tamo se polako okuplja i društvo sastavljeno od desetak dječaka u dobi od 13 do 15 godina. Smiju se i zabavljaju pregledavajući na svojim mobitelima snimke svojih “podviga” koji su ih taj dan proslavili u medijima.

Četvorica iz društva su naime početkom studenog sudjelovali u napadima na 14-godišnjeg dječaka kojeg su pretukli i nanijeli mu ozljede. Sve su to snimili mobitelima, a stravične su snimke njihovog iživljavanja našle put do naslovnica. Upravo to smatraju uspjehom, što je vidjlivo iz njihove prepiske na Facebooku u kojoj dogovaraju susret u Trgovačkom centru.

Poruke s Facea

Sudionici premlaćivanja zadovoljni su jer su postali “medijske zvijezde” te ističu da još uvijek ponosno čuvaju snimke, a jedan član društva komentira da mu je žao jer i on nije sudjelovao u premlaćivanju. Najavljuje da bi to mogao učiniti u skoroj budućnosti. Sam sebi nadjenuo je nadimak “zvijer” i priželjkuje novu naslovnicu s naslovom “Okrutna zvijer napada maloljetnike u Knegincu”.

Njihovi “podvizi” traju već više od dvije godine, a neki od njih zabilježeni su na video snimkama koje su sami objavlili na Youtubeu. Hip-hop i rap glazba u pozadini, a na ekranu se vrte fotografije i video snimke koje prikazuju društvo dječaka iz naselja Turčin u općini Gornji Kneginec. Jedna snimka prikazuje desetak evidentno pijanih dječaka kako se glupiraju na jednom od svojih omiljenih okupljališta kraj nogometnog igrališta u Turčinu, a već na drugoj ti isti dječaci imitiraju tučnjavu kraj ceste, a nakon što se vozači zaustave u pokušaju da spriječe tučnjavu, svi odmah kreću prema automobilu, psuju i urlaju na vozača pokušavajući ga napasti.

- To je za njih uobičajeno ponašanje. Još je to bilo “kamilica” kad su samo psovali i pljuvali, ali u posljednje vrijeme je to eskaliralo jer su se još više ohrabrili i počeli napadati i djecu, ali i starije mještane. Vrijeme je da netko poduzme nešto oko toga - kaže nam jedan mještanin.

- A što rade njihovi roditelji? Apsolutno ništa. Ponašaju se kao da cijelo selo laže o njihovim sinovima koji su zapravo dobri dečki koji ne stvaraju probleme - dodaje.

Ravnateljevo ‘sjećanje’

Policija je članove maloljetničke bande iz Turčina u posljednje dvije godine evidentirala kao počinitelje brojnih kažnjivih djela nasilničkog ponašanja, krađa, teških krađa te provala u kioske i vikendice. Maloljetni banditi vješto su se skrivali iza svoje mladosti i obiteljsko-pravne zaštite no čini se da je tome došao kraj. Jedan od vođa bande maloljetnika, 15-godišnji dječak čiji su problemi s ponašanjem prvi put zabilježeni još prije gotovo četiri godine, sredinom siječnja bi trebao završiti u Domu za odgoj i obrazovanje u Zadru gdje bi mu stručnjaci napokon trebali pružiti pomoć.

Potvrdio nam je to ravnatelj varaždinskog Centra za socijalnu skrb Siniša Česi koji je samo nekoliko dana prije lokalnim medijima rekao da “nema saznanja o tom slučaju”, što nije odgovaralo istini. Varaždinska je policija još krajem studenog odradila svoj dio posla i o rezultatima svog istraživanja, na temelju prijave koju su podnijeli napadnuti dječak i njegov otac, izvjestila nadležno državno odvjetništvo i Centar za socijalnu skrb iz kojeg su pak nekoliko dana kasnije policiju izvjestili da su predmet zaprimili i da po njemu postupaju.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Siniša Česi iz nekog razloga ranije ovog tjedna o tome “nije imao saznanja”, a za samo nekoliko dana “sjetio se” da je tim za delikvenciju Centra za socijalnu skrb odradio svoj dio posla.

- Centar za socijalnu skrb nema represivne mehanizme i mi se u ovom slučaju, a riječ je o slučaju koji podliježe kaznenoj i prekršajnoj odgovornosti, pojavljujemo u isključivo savjetodavnoj ulozi. Obavili razgovore s roditeljima i optuženim dječacima te da je za dječaka koji je već evidentiran kao počinitelj raznih kažnjivih djela, nakon vještačenja odlučeno da ga se uputi u Dom za odgoj i obrazovanje u Zadru te da će to biti realizirano sredinom siječnja - kaže Česi dodavši da su ostali dječaci optuženi u ovom slučaju prvi put evidentirani pa je u skladu s tim odlučeno da se provede nadzor u njihovim obiteljima.

Dvostruko cipelarenje

- Odluke u ovom slučaju i u svim ostalim sličnim slučajevima mora donijeti sud. Mi nemamo nikakve druge ovlasti - ističe Česi.

No, 14-godišnjaka u blizini škole u Knegincu članovi maloljetničke bande početkom studenog napali i pretukli čak dva puta. Vođe napada bili su dječaci starosti 14 i 15 godina koji su u društvu još dvojice 13-godišnjaka prvi put napali i pretukli dječaka 7. studenog. Rukama i nogama su ga izudarali po glavi i tijelu, a događaj je mobitelom snimio 21-godišnjak. No, to mladim nasilnicima nije bilo dovoljno pa su dva dana kasnije ponovno napali istog dječaka što je također snimljeno mobitelom.

Napadnuti dječak je nakon tog napada zatražio liječničku pomoć te je utvrđeno da ima ozljede u vidu opsežnih ogrebotina i lakše kontuzije na cijelom gornjem djelu prsnog koša i leđa, te na cijeloj desnoj ruci. U pratnji oca, dječak je slučaj prijavio policiji koja je u sljedećih dva tjedna izvršila izvide i o rezultatima svog istraživanja 28. studenog izvjestila nadležno državno odvjetništvo.

- Zamjeniku Općinskog državnog odvjetništva za mladež u Varaždinu dostavljeno je posebno izvješće, kao dopuna kaznene prijave oštećene osobe, prema mlađim maloljetnicima starosti 14 i 15 godina, za kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Istog dana, pismenim je putem obaviješten Centar za socijalnu skrb Varaždin o podnošenju prijavnog materijala prema maloljetnim osobama, kako bi oni nastavili sa poduzimanjem mjera iz svoje nadležnosti.

Što dalje poduzeti

Iz policije su izvijestili i da su spomenuti maloljetni nasilnici u protekle dvije godine kod njih evidentirani kao počinitelji kaznenih djela nasilničkog ponašanja, krađa, teških krađa, provala u kioske, vikend kuće, jednu osnovnu školu pri čemu su krali cigarete, sokove, duhan, ručne satove, pa čak i jedan moped.

- U tim slučajevima su kao počinitelji evidentirani spomenuti nasilnici starosti 13, 14 i 15 godina, ali i druga djeca, a o svakom tom slučaju obavještavan je i Centar za socijalnu skrb u Varaždinu - ističu u policiji, no priča je dosad stajala na tome.

U tom smislu, znakovita je izjava načelnika općine Gorana Kaniškog. I on zna za teror besprizornih maloljetnika. I on misli da je odgovornost na roditeljima. I on kaže da nema ovlasti. Ako je tomu tako onda valja postaviti pitanje - što se to treba dogoditi u Knegincu Gornjem da se problem maloljetničke delikvencije svi shvate ozbiljno?

Dramatični apeli bez reakcije: Nasilan je, samodestruktivan, krade

Da su nadležne institucije bile vrlo dobro izvještene o slučaju maloljetničke bande iz općine Kneginec, govori i činjenica da je 15-godišnjak, kojemu je određen smještaj u popravnom domu, još prije gotovo četiri godine premješten iz OŠ Kneginec u drugu školu. U zahtjevu za premještaj stoji da je spomenuti dječak socijalno, društveno i emotivno neprilagođen te da mu je potrebna psihološka pomoć. U dramatičnom zahtjevu se navodi da su, vezano uz spomenutog učenika, zabilježili slučajeve nasilja, samodestrukcije, laži i krađe. Kako se navodi u zahtjevu, spomenuti je učenik napao i ozlijedio jednu djevojčicu, nanosio si rane po rukama, ukrao mobitel od kolege iz razreda te mu ga odbio vratiti iako je uhvaćen u krađi. Navedeni je na temelju tog zahtjeva premješten u drugu školu gdje je, kako doznajemo, nastavio s istim ponašanjem te je početkom ove školske godine premješten u novu školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:40