WIKILEAKS DOZNAJE

'ĆOSIĆ JE LOPOV KOJI JE UKRAO 800 TISUĆA MARAKA I RADI ZA CIA-U' Komunističke optužbe na račun legende

Dokument je iz 14. srpnja 1975. u kojem se analizira Ćosićev status u zajednici

Život i djelovanje Krešimira Ćosića, jednog od najvećih košarkaša svih vremena s bivših jugoslavenskih prostora, bili su u određenom razdoblju zanimljivi američkoj obavještajnoj zajednici, točnije u razdoblju u kojem je Ćosić bio anatemiziran zbog propovijedanja mormonstva u socijalističkoj i ateističkoj Jugoslaviji.

Zgražanje u Zadru

Naime, među gotovo dva milijuna dokumenata dostupnih na stranicama WikiLeaksa, što sadrže diplomatske i druge obavještajne podatke koji pokazuju da su Sjedinjene Države bile politički aktivne i angažirane u većini svjetskih zbivanja tijekom 1970-ih godina, dokument je iz 14. srpnja 1975. u kojem se analizira Ćosićev status u zajednici:

1. Najveći živući jugoslavenski košarkaš, bivša zvijezda Brigham Younga, Krešimir Ćosić, nedavno je kritiziran u tisku zbog organiziranja mormonske sekte u Zadru. Prema Večernjim novostima od 9. srpnja, Ćosić i sedam sljedbenika održavaju mormonske obrede u podrumskom stanu u Zadru, što je navodno izazvalo iznenađenost i ogorčenost cijeloga grada. Iz aktiva Saveza komunista Košarkaškog kluba Zadar napomenuli su da Ćosić ima pravo biti vjernik, ali tvrde da je njegovo djelovanje nespojivo s ulogom uglednog sportskog lika. Osim toga, udruga zadarskih ratnih veterana navodno je zatražila da se slučaj Ćosić riješi što je moguće prije, u čemu ih podržava i gradski Savez komunista.

2. Riječki dnevnik Novi list također izvještava da je Ćosić dao prevesti dva mormonska djela na srpsko-hrvatski te ih pripremio za tiskanje u 50.000 primjeraka. Međutim, izdavačka ih je kuća odbila tiskati, dok Ćosić ne dobije odobrenje Hrvatskoga sekretarijata za obrazovanje i kulturu.

3. Novi list ističe da je Ćosićeva afera od marginalnoga značenja, ali ističe potrebu strože kontrole mladih koji odlaze na studij u inozemstvo. Ćosićev sugirač Ostarčević uskoro bi mogao podnijeti zahtjev za vizu za odlazak na Brigham Young.

4. U razdoblju prije otprilike dva mjeseca u razgovoru s jednim časnikom generalnog konzulata, Ćosić je izjavio da je bio žestoko kritiziran zbog svog mormonstva u Zadru. Također je istaknuo da su lokalne vlasti u Zadru optužile mormonsku crkvu da radi s CIA-om.

5. U posljednjih godinu dana predstavnici mormonske crkve iz Beča razgovarali su s jugoslavenskim vlastima o svojoj želju da pokrenu crkveno djelovanje u Jugoslaviji. Bivši ministar financija David Kennedy dobio je poziv ovdje uime mormonske crkve.

6. Ćosić (kao i nekoliko suigrača iz jugoslavenskog nacionalnog tima) je nedavno pozvan da ispuni svoju zakonsku obvezu, jednogodišnje služenje vojnoga roka. (napomena: u nedavnom razgovoru s časnikom generalnog konzulata Ćosić je naznačio da vjeruje da će njegovo služenje vojske biti rutinsko te da očekuje da će nastupiti na Olimpijskim igrama 1976.)

- Nije mu baš služenje JNA bilo rutina kako je očekivao. Poslali su ga u Sarajevo, a da bi ga ponizili stavili su ga za konjovodca - govori Josip Giergia, Ćosićev sugrađanin i sugirač iz slavnih dana Zadra i jugoslavenske reprezentacije, pa se prisjeća kako je bio iznenađen kad mu je Ćosić rekao da je postao sljedbenik mormonske crkve.

Nema alkohola i seksa

- Brinuo sam se o njemu igrački od njegove 14. godine, pa mi je kroz prizmu njegova svjetonazora i životopisa ta odluka bila iznenađujuća. Dao mi je njihovu Bibiliju, Mormonovu knjigu, htio je da i ja postanem sljedbenik. A ja sam mu rekao: ‘Boga ti, Krešo, ako mi sad naizust izmoliš Oče naš, ja ću odmah postati mormon’. No, jednako sam bio iznanađen s kakvom se vjerom i disciplinom držao svih postulata, a dotad je bio, rekao bih, i pomalo hipijevac - priča Giergia.

Ćosić je prema mormonskom obredu kršten u Marriott Centru 1971., u sklopu Sveučilišta Brigham Young u američkoj državi Utah, gdje je studirao i igrao košarku od 1969. te se i upoznao s naukom Crkve Isusa Krista Svetaca posljednjih dana.

- Komunizam je možda izgledao bolje od restriktivnih pravila sveučilišta - prisjeća se Doug Richards, Ćosićev suigrač sa Sveučilišta. Uz pomoć prevoditelja trener Witbeck je odmah Ćosića upoznao s pravilima: “Duga kosa? Morat ćete se ošišati.”

“E, to je već problem”, rekao je Krešo.

“Pušenje je zabranjeno!”

“S tim neće biti problema”, odgovorio je, premda se vjeruje da je cijenio dobru cigaru.

“Zabranjen je alkohol!”

“Aha, znači nema znojenja”, rekao je Ćosić dok ga je nekoliko boca hladnog piva čekalo u ormariću.

“I treće, nema seksa.”

Sportska je zvijezda zbunjeno gledala u trenera Witbecka, koji se zaljubio u igračinu posebnog stila i karizme na prvi pogled, gledajući ga na OI 1968. u Meksiku.

Nije prošlo mnogo, a Krešo je kazao: “Postoji mnogo razloga da ne budem član crkve..., no postoji samo jedan razlog za... istinita je”.

Kad se 1973. vratio u Zadar kao misionar mormonske crkve, sudjelovao je u različitim aktivnostima propovijedanja djeleći svoju vjeru sa svojim sugrađanima i sunarodnjacima, a kasnije je krstio i prve hrvatske članove crkve u Jadranskom moru, svoga klupskoga suigrača Mišu Ostarčevića i njegovu suprugu Ankicu. Oni su bili prvi par iz Hrvatske zapečaćeni za vrijeme i vječnost. U mormona nije “dok nas smrt ne rastavi”, oni vjeruju da supružnici ostaju skupa i nakon smrti.

Zaštitio ga Dolanc

- Velika se hajka digla na Ćosića kad se otkrilo s kakvom se ‘prtljagom’ vratio iz SAD-a. O njemu i njegovu propovijedanju zborilo se na svim mogućim mjestima, od mjesnih zajednica, komiteta, instituta, svih mogućih institucija i partijskih ćelija pa sve do boračkih veterana iz II. svjetskog rata - govori Giergia, kojeg su kaže tri puta s lisicama vodili na saslušavanja, jer je 1970-ih išao u crkvu.

- Ćosića nisu nikad priveli, imao je preveliku karizmu, ali su ga beskrajno anatemizirali, vrlo je brutalno potjeran iz Zadra, s optužbama da je nesposoban i da je lopov, da je ukrao 800.000 maraka. Otišao je u Olimpiju u Ljubljanu pod okrilje jednog od najjačih ljudi u Jugoslaviji, Staneta Dolanca koji ga je uzeo u zaštitu - priča Giergia.

- Dolanc ga je izvukao iz vojske u Sarajevu i prebacio u Zagreb u sportsku četu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:02