NOVI SUKOB U KOALICIJI

SDP-ovci LJUTITI NA HNS-ovce ZBOG REFERENDUMA: 'Nisu nam ništa najavili. To je jako nekorektno'

Dio HNS-ovih zastupnika bio je protiv, a dio ih je ostao suzdržan u glasovanju o raspisivanju referenduma za 1. prosinca. 'Svatko naravno odgovara za svoju poziciju. Ovakvo glasanje HNS-a ne ugrožava funkcioniranje Vlade i nema nikakvih teškoća u funkcioniranju koalicije', rekao je Radoš

ZAGREB - Sa 104 glasa "za", 13 protiv, te pet suzdržanih, Sabor je danas za 1. prosinca raspisao referendum na kojem će građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Dan prije saborski Odbor za Ustav prihvatio je tri amandmana HDZ-a kojima je odluka o raspisivanju uskladjena sa stavom Ustavnog suda. No, prije glasovanja o raspisivanju referenduma, odbijen je prijedlog nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu Ustavnom sudu. Za taj prijedlog glasovalo je 39 zastupnika, dok ih je 75 bilo protiv. Zbog toga je HNS-ov Jozo Radoš zatražio 15-minutnu pauzu, kazavši da je došlo do novih okolnosti.

- Bili smo za raspisivanje referenduma, ali je odbijena odluka da se traži mišljenje Ustavnog suda. To tijelo se bilo dužno očitovati, no tog mišljenja nema, mi smatramo da se pitanjem narušava pravo jedne manjine. Smatramo da ovaj proces nije ispravan, i zato klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma, rekao je Radoš, koji je nakon glasovanja novinarima pojasnio zasto je njegova stranka protiv.

SABOR ODBIO POSLATI PITANJE NA OCJENU USTAVNOSTI Referendum o braku bit će 1. prosinca

- Ovdje se radi o tri vrlo važna pitanja, pravu građana da na referendumu odlučuju o Ustavu, o pravu manjina, a radi se i o samom Ustavu. Nismo stvorili uvjete da tako ozbiljne teme sređujemo na pravi način. Postoje ozbiljne sumnje da se ovim prijedlogom odluke i sadržajem pitanja ugrožavaju prava manjina. A svaka demokratska država mora voditi računa o tome. Sabor je donio odluku da je to ustavno bez prethodne rasprave koja bi bila kvalificirana sa stručnim mišljenjima. U takvim okolnostima klub HNS nije mogao biti za, odnosno nije želio prihvatiti tu odgovornost, kazao je Radoš.

Istaknuo je kako su se razlike u tom smislu pojavile unutar koalicije još u vrijeme konzultacija, te da je u procesu raspisivanja referenduma bilo odluka donesenih protivno volji HNS-a.

- Prijedlog da se traži mišljenje od Ustavnog suda nije prihvaćen. Jednako tako amandmani HDZ-a podržani su bez konzultacija s HNS-om. Prema tome to su odnosi koji otprije nisu bili do kraja usklađeni, rekao je Radoš naglasivši kako " to nije bio nikakav udar na SDP".

- Svatko naravno odgovara za svoju poziciju. Ovakvo glasanje HNS-a ne ugrožava funkcioniranje Vlade i nema nikakvih teškoća u funkcioniranju koalicije, rekao je Radoš. Dodao je da će izaći na referendum i glasati protiv.

U SDP-u su, kako doznajemo, bili ljuti i iznenađeni postupkom HNS-a. Iako se na sjednici Kluba zastupnika SDP-a danas nije o tome službeno raspravljalo, u kuloarima su se ipak mogli čuti neki komentari.

- Smatramo da se HNS ponio jako nekorektno, reklo nam je nekoliko članova stranke. Iz HNS-a, navodno, SDP-ovcima nisu ni najavili kako će postupiti.

Protiv raspisivanja referenduma bio je i IDS, koji je također bio za to da pitanje ide na Ustavni sud.

Zanimljivo je da su neki zastupnici oko pitanja ocjene ustavnosti zadnjih dana stalno mijenjali misljenje. Tako je laburist Dragutin Lesar koji je tvrdio kako ne treba ići s pitanjem na Ustavni sud, te izjavio kako će biti za tu opciju samo ako za to budu svi klubovi vladajuće koalicije, danas ipak glasovao za slanje pitanja na ocjenu ustavnosti.

SDSS-ovac Milorad Pupovac najprije je bio za varijantu Ustavni sud, a potom je na sjednici Odbora za Ustav u četvrtak kazao kako to nije potrebno.

Naposljetku, o prijedlogu Kosor nije ni glasovao jer u tom trenutku nije bio u sabornici. Sef Sabora, pak, Josip Leko prije nekoliko dana je izjavio kako misli da "treba iskoristiti nezavisnost Ustavnog suda kako bi provjerili cijelu referendumsku problematiku s formalnog i suštinskog stajališta", no danas je glasovao kao i ostali SDP-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:51