ODGOVOR THEODORA MERONA

SLUČAJ ŠEŠELJ Predsjednik Haškog suda Josipoviću: ‘Pomirenje je zadaća državnika, a ne Suda’

Američki sudac istaknuo je da će presuda biti donesena u najkraćem mogućem roku, a to je odmah nakon srpnja 2015.
 Dragan Matić/CROPIX

“Iako shvaćam vašu zabrinutost zbog privremenog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja i mogućeg utjecaja tog događaja na proces pomirbe na Balkanu, kao i uloge Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u tom procesu, uvijek sam smatrao da političari, vjerski i ostali lokalni vođe unutar svojih društava moraju biti ti koji će ubrzati taj proces”, napisao je predsjednik Haaškog suda Theodor Meron u odgovoru na pismo predsjednika Ive Josipovića.

Privremeno puštanje na slobodu još uvijek neosuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji u Srbiji na javnim skupovima širi govor mržnje, poziva se na Veliku Srbiju i vrijeđa dostojanstvo žrtava ratova na ovim prostorima, uznemirilo je hrvatske političare.

Predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, pojedini ministri u Vladi i oporba - svi su se ujedinili u osudi Šešeljove poznate retorike kojom se koristio i u ratu, a od srpske vlasti zatražili su nedvosmislenu osudu njegovih nastupa.

Međutim, srpski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić, nekadašnji bliski suradnici Vojislava Šešelja, odlučili su, možda i ispravno, ignorirati Šešelja, poručivši da on nije nikakav politički faktor u državi, a da srpske vlasti ni na koji način nisu utjecale na odluku Haaškog suda da ga pusti na slobodu zbog navodnog karcinoma bubrega.

Svoje nezadovoljstvo zbog Šešeljova puštanja na slobodu Ivo Josipović je zato izrazio u svom pismu od 17. studenoga predsjedniku Haaškog suda. Josipović je kritizirao odluku Suda da Šešelja pusti na slobodu bez ikakvih uvjeta.

“Potencijalna eskalacija Šešeljevih političkih aktivnosti i njegov govor mržnje ozbiljna su prijetnja miru i stabilizaciji u jugoistočnoj Europi. Time se širi strah među ljudima, posebice među žrtvama i svjedocima, a time se i narušava ugled međunarodne pravde. Apeliram na vas da ICTY napravi sve što je u njegovoj moći da vrati poljuljano povjerenje u međunarodnu pravdu i da ne dopusti da se Šešeljevim aktivnostima podcjenjuju žrtve”, napisao je Josipović Meronu. Također je Merona upozorio na činjenicu da ni nakon 12 godina ne postoji presuda Šešelju te da se time ruši ugled Suda.

Meron mu je odgovorio da, iako je predsjednik Suda, nema prevelik utjecaj na slučajeve kojima se ne bavi on osobno, ali ga uvjerava da će presuda biti donesena vrlo brzo nakon srpnja 2015. Naime, to je rok koji je sadašnji sudac, odnosno predsjednik Vijeća, tražio kako bi se upoznao s cijelim postupkom, nakon što je prijašnji sudac maknut s tog slučaja.

“Poznato vam je da je nekoliko stvari utjecalo na ovaj postupak, poput nedovoljnog broja sudnica, zdravstvenog stanja optuženika, kao i činjenice da se sam brani te zamjene suca u Vijeću, koji je zatražio rok do srpnja 2015. do kada će se moći upoznati s cijelim slučajem. Iskreno se nadam, a to mi je obećao i predsjednik Vijeća, da će se presuda donijeti vrlo brzo nakon tog roka”, obećao je Meron Josipoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:01