GOSTI NA N1 TELEVIZIJI

'IZA SANTE LEDA KRIJE SE MENADŽER SVJETSKOG KALIBRA' Stručnjaci za odnose s javnošću o novom mandataru

 Boris Kovačev / EPH

Stručnjaci za političko komuniciranje Krešimir Macan, direktor Manjgure, i Mario Petrović, direktor MPR-a, gostovali su na N1 televiziji povodom proglašenja novog hrvatskog mandatara Tihomira Oreškovića u srijedu.

Macan o prvom nastupu mandatara smatra da se primjećuje da je "dugo živio u inozemstvu, i da se bolje snalazi s engleskim jezikom."

"Ali to nam je u ovom trenutku prednost. Pohvalio bih i što je rekao da nema "sto dana" koje može gubiti. Prvi dojam je pozitivan" - kazao je Macan.

Petrović je za N1 rekao da Oreškovića poznaje iz biznisa: "Poznajem njegov životni put, životopis i drugačije ga mogu okarakterizirati. Svi koji ga znaju kažu da je veliki profesionalac koji je usmjeren na cilj. Upravo ono što je rekao u jednoj rečenici da 'nemamo sto dana', pokazuje da se iza sante leda krije menadžer svjetskog kalibra. S tim se javnost prvo mora upoznati i saživjeti, jer još nemamo takvo iskustvo."

Petrović je zatim dodao: "Mi 20 godina pričamo da želimo stručnjake, i onda dobijemo nekoga tko je svjetski kalibar, i odjednom krenu objede, barem ono što smo do sada mogli vidjeti. Moje je mišljenje krajnje pozitivno u ovoj situaciji, sasvim je svejedno tko je sastavio vladu, bitno mi je da je na čelu osoba koja bi mogla ostvariti neke rezultate"

Macan smatra da bi Orešković mogao biti proturavnoteža: "Jer, hajmo reći, Karamarko i Petrov nemaju pojma o ekonomiji, pa dođe čovjek i kaže "Evo, nudim rješenje". Mislim da će im reći koja su rješenja i koje su posljedice. Morat ćemo prvo razgovarati o poslu" - smatra Macan i dodaje da se na neki način trebamo praviti da je Hrvatska jedna velika, bankrotirana firma.

Macan je i upozorio na opasnosti da se zasjeni novog mandatara: "Mislim da će oni na njegove prijedloge (op.a. Oreškovića) reći "Da, da, nastavite!, a poslije će obrati vrhnje", kaže Macan i dodaje da je posao premijera težak i zahtjevan, posao od 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, "i ako bude imao političku podršku za dobra rješenja koja će pripremati, mogli bi dobiti nešto dobro."

Petrović se potom osvrnuo na ponašanje Mosta u pregovorima i razlog zbog čega smo, po njemu, dobili Vladu: "Krenuli su iz jedne komforne pozicije moralnog pobjednika, i došli smo do toga da su svu negativnu percepciju javnosti privukli na sebe. Bili su svjesni da moraju formirati vladu i dokazati da su sposobni promijeniti neke stvari. Mislim da će se truditi iz petnih žila da Orešković može provesti određene promjene."

Macan je na to nadodao da ako MOST ne bude tjerao HDZ da radi najbolje što može, da će ga HDZ pojesti kao sve "prethodne partnere."

Što se tiče javnobilježničke izjave Petrova da se neće ići u koalicije, Macan kaže da je jedino bitno da nas ne rade budalama. "Ljudi su htjeli već neku promjenu, i izabrali su treći put, koji je donio promjenu da nemamo ni Vladu HDZ-a ni SDP-a, nego nestranačkog premijera, koji zna zbrojiti da je jedan plus jedan dva."

Na pitanje novinara je li Milanović na kraju ispao naivac u cijeloj priči, Petrović i Macan se donekle slažu. "Vjerojatno nije bio spreman na ovaj obrat. Svi smo govorili da ništa nije gotovo, i pokazalo se da je to istina" - kaže Petrović, koji je rekao da je većina javnosti ismijavala Karamarka, ali da je na kraju povukao jedan od najboljih poteza, kada je odlučio ići u oporbu, a Macan smatra da su Petrova stisnuli.

"Vidjeli ste, otišao je od predsjednice blijed, nešto se tu dogodilo", kaže Macan. Petrović sumnja da je Karamarko znao da će doći do ovog obrata, što se vidi i po njegovim medijskim nastupima nakon raskida pregovora.

Novinar je potom podsjetio da smo svjedoci brojnih napada na društvenim mrežama na Most od strane njihovih birača. Petrović smatra da im je sve ovo novo, i da još nemaju odnos prema svojim biračima.

"Ni ne znaju tko im je bilo biračko tijelo. Njihov jedini izlaz je da se potrude da ova vlada funkcionira, i da daju rezultate" - rekao je kaže Petrović, a Macan je nadodao da ako pokažu rezultate, da ćemo svi zaboraviti na "mosturbiranje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45