DEBAKL DOMAĆINA

ŠPANJOLSKA I FRANCUSKA U POLUFINALU Parker rasplakao Sloveniju, Španjolci deklasirali Srbiju

Nerealni slovenski san o zlatnoj medalju na Europskom košarkaškom prvenstvu u četvrtfinalnoj utakmici pretvorio se u noćnu moru. Tony Parker je domaćinima održao sat košarke. Simultanka nakon koje će jedno polufinale biti europski klasik, repriza završne utakmice iz Litve prije dvije godine, Španjolska protiv Francuske.

Parker sinoć nije bio razigravač, bio je killer. Igračina na svakom koraku, noćna mora slovenskih snova. U prve tri četvrtine postigao je 22 od 50 francuskih koševa. Izluđivao je čuvare driblinzima, promjenama smjera, ulazima… ma kad god je imao loptu. Zasjenio je Gorana Dragića. Jedan nula za San Antonio protiv Phoenix Sunsa.

A jedne od posljednjih akcija na utakmici sjećat će se svi Slovenci. Predriblao je cijelu petorku, pa još trojicu na povratku. Tony Parker, Chapeau!

Postigao je 27 koševa (šut 9/20), imao samo jednu asistenciju, ali ovo nije bila večer u kojoj je organizirao. Bila je to noć u kojoj je, kako smo već rekli, ubijao.

Goran Dragić mu nije bio ravan. Osamnaest koševa (šut 6/16, trice 1/6), šest asistencija i u ključnim minutama, kada su Slovenci krenuli u posljednji povratak, dvije izgubljene lopte (ukupno četiri).

Okruglih 10.000 gledatelja je pljeskom pozdravila svoje, kako im već mjesecima tepaju, „junake“. Njihov kapetan uzeo je mikrofon u ruke i jedva zaustavljajući suze zahvalio im na dvotjednoj podršci.

- Hvala na svemu. Nismo smjeli izgubiti jer imamo najbolje navijače na svijetu.

Od početka prvenstva pitali smo se koje je pravo lice francuske reprezentacije. Svaka im čast ako su se čuvali samo za knock-out fazu. Protiv Slovenije su igrali i obranu, klupa je prvi put skakala… Govorom tijela pokazali da su gladni zlatne medalje.

Srbija je pred 7610 gledatelja u Stožicama protiv Španjolske odigrala lošije nego Hrvatska protiv istog suparnika na otvaranju prvenstva. Utakmicu su izgubili prije nego što je podbačena prva lopta.

Prvo su se izgubili u silnim pričama o skandaloznim Španjolcima, koji su namjerno izgubili od Italije kako bi igrali protiv Srbije, zatim se kod Ivkovićevih beba javila prestrašenost zbog ugleda suparničkih igrača, a sve je otišlo k vragu kada su ti mladići vidjeli da niti njihov vođa i najbolji igrač, centar CSKA, Nenad Krstić ne može ništa protiv mlađeg Gasola i amigosa.

Španjolci su krenuli sa 8-0, u šestoj je bilo 17-2, a početkom druge četvrtine već je bilo 43-17. Tada se prvi put s dijela tribine na kojem su bili srbijanski navijači čulo “igrate k’o p...e” i “srce na teren”.

Drugo poluvrijeme prolazilo je u tišini, sve dok Španjolci nisu imali najvećih 40 razlike u 27. minuti (69-29). Muk su naslijedili glasni zvižduci.

Sergio Rodriguez je postigao 22 koša za pobjednike, Rudy Fernandez 19 (trice 4/4). Španjolci su pogodili 13 od 25 trica. Potez turnira djelo je Marca Gasola, i to baš za već spomenutih 29-69. Uhvatio je loptu pod svojim obručem i bacio ju skroz pod suparnički koš, pod kojim ju je uhvatio usamljeni Sergio Llull.

Nenad Krstić je igrao samo 13 minuta i postigao četiri koša. Najviše su za Srbiju postigli Katić i Anđušić, po 11 koševa.

Eurobasket, četvrtfinale:

Francuska - Slovenija 72-62

Španjolska - Srbija 90-60

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:36