SITUACIJA S VODOOPSKRBOM JE I DALJE DRAMATIČNA

Redukcija vode u Istri: 'Izdržat ćemo do 20. kolovoza'

 Goran Sebelić/CROPIX

Situacija s vodoopskrbom u Istri i dalje je dramatična, oborine nisu na vidiku najmanje do 20. kolovoza, a redukcija vode prvog stupnja, proglašena 23. srpnja, ostaje na snazi do daljnjeg .

Prema riječima zamjenika istarskog župana Vedrana Grubišića, šteta u poljoprivredi i gospodarstvu mogla bi se popeti do 500 milijuna kuna, čime će dvostruko nadmašiti štetu prouzročenu sušom 2003. godine, pa je izgledno proglašavanje elementarne nepogode.

No, tvrdi Grubišić, sustav je, zasad, stabilan, redukcijom je ostvarena planirana ušteda od 15 posto, a ovim tempom, uz nastavak redukcije prvog stupnja, vodoopskrba ne bi trebala doživjeti dodatne potrese do 20. kolovoza kada se očekuje pad broja turista i rasterećenje vodnog sustava.

300 litara po osobi

- Prosječna potrošnja po čovjeku svedena je na oko 300 litara dnevno. Dnevna potrošnja u Istri je, inače, 150 do 160 tisuća kubnih metara dnevno, a danas iznosi 130 do 135 tisuća kubnih metara - rekao je Grubišić.

Turisti bez ograničenja

U prvom stupnju redukcija se odnosi na zabranu zalijevanja javnih zelenih površina, igrališta, golf-terena i drugih sportskih terena, pranje automobila... Unutar kućanstava i turističkih objekata posebnih zabrana nema.

Okosnica je Butoniga

U Istri trenutačno boravi oko 220 tisuća turista, a prošli je vikend bio udarni te je potrošnja bila povećana oko pet posto. U praksi, zabrane se u turizmu odnose jedino na tuševe na plažama, a u hotelima i pansionima tuširati se mogu normalno. Okosnica stabilnosti cijelog sustava vodoopskrbe je akumulacijsko jezero Butoniga čija se kota spustila na još nezabilježenih 33,80. Prema Antoloviću, kritična bi bila kota 33,50.

U poljoprivredi, koja je pretrpjela najveći udar, nije zabranjeno zalijevanje iz vlastitih izvorišta koja nisu u sustavu vodoopskrbe. Od ukupno 25.000 hektara, koliko ih je u Istri u funkciji poljoprivrede, vlastitu vodu, neovisno o sustavu, ima ih samo pola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:12