NOVA ISTRAŽIVANJA

PRAVA ISTINA O MARIHUANI Konzumenti trave manje su skloni obiteljskom nasilju

Otkad su američke savezne države Colorado i Washington lani legalizirale marihuanu, ne prestaju istraživanja dobrih i loših strana te biljke. Ovih su dana objavljeni rezultati dva nova, takva istraživanja, rezultate kojih će zasigurno pozdraviti pobornici indijske konoplje, javlja Denver News .

Naime, prvo istraživanje obavljeno na Sveučilištu Buffalo, otkrilo je kako brakovi u kojima jedna ili obje osobe ponekad konzumiraju marihuanu, imaju daleko manje obiteljskog nasilja nego ostali. No, voditelj istraživanja Kenneth Leonard upozorava kako je možda riječ o socijalnoj dinamici, a ne o utjecaju indijske konoplje: 'Moguće je da takvi parovi imaju slične životne vrijednosti i kreću se u istim društvenim krugovima, pa je samim tim i opasnost od konflikta u braku daleko manja'.

Studija je obuhvatila 643 para tijekom devet godina braka, a zaključak studije je kako oni parovi koji više puše travu, imaju manje fizičkih sukoba tijekom veze.

Drugo istraživanje, provedeno od skupine istraživača sa Sveučilišta Pennsylvania i Johns Hopkins te bolnice vojnih veterana u Philadelphiji, otkrilo je još jednu očiglednu činjenicu – u Washingtonu i Coloradu ima 25 posto manje slučajeva predoziranja lijekovima nego u ostalim američkim saveznim državama.

'Kako naša saznanja o ovisnosti i opasnosti od predoziranja koje mogu izazvati neki lijekovi protiv bolova rastu, tako osobe koje pate od kroničnih bolova i njihovi liječnici postaju sve otvoreniji prema ideji da bol liječe medicinskom marihuanom, u državama gdje je ona legalna', objasnila je Colleen L. Barry sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:20