DEBLOKADA AMERIKE

KONAČNO DOGOVOR U AMERICI! Samo nekoliko sati prije isteka roka senatori postigli sporazum

Političko-proračunska blokada u Washingtonu traje od 1. listopada
 AFP

WASHINGTON - Američki senatori uspjeli su se dogovoriti o izlasku iz krize, nekoliko sati prije isteka roka za podizanje granice zaduživanja, rekli su u srijedu republikanski zastupnici.

Republikanski senatori sastali su se prije podne kako bi potvrdili odredbe tog dogovora koji su postigli vođa republikanaca Mitch McConnel i čelnik demokratske većine Harry Reid, dodaju ti zastupnici.

UZBUNA NA WALL STREETU Oštar pad dionica, ulagači u strahu od posljedica shutdowna

"Koliko sam shvatio, dogovorili su se", rekla je za AFP Kelly Ayotte, senatorica iz New Hampshirea.

Njezin kolega iz Tennesseeja Bob Corker potvrdio je da je dogovor postignut. "Po mojim spoznajama (...) da", rekao je, odgovarajući na pitanje o postizanju dogovora kojim se treba prekinuti političko-proračunska blokada koja u Washingtonu traje od 1. listopada.

Još oko podneva je vladala nesigurnost u vezi s upućivanjem nacrta zakona u Kongres.

Njegova dva doma trebaju prihvatiti taj tekst prije nego ga potpiše predsjednik Barack Obama.

"Nije odlučeno kada i kako će se mogući dogovor u Senatu dati na glasovanje u Predstavnički dom", rekao je Michael Steel, glasnogovornik republikanskog predsjednika tog doma Johna Boehnera.





Republikanci Predstavničkog doma će razmotriti dogovor Senata

WASHINGTON - Čelnici republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a sazvali su za srijedu popodne sastanak na kojem će izvijestiti svoje zastupnike o novom dogovoru postignutom u Senatu o podizanju granice zaduživanja SAD-a i okončanju blokade saveznih vlasti.

Skup će vjerojatno biti buran jer dogovor ne obuhvaća zahtjeve republikanaca iz Predstavničkog doma za povlačenje reforme zdravstvenog sustava predsjednika Baracka Obame. Bez obzira na to, očekuje se da Predstavnički dom kasnije tijekom dana, uglavnom glasovima demokrata, prihvati predložene mjere, izvijestio je Reuters.

Očekuje se da bi Senat kasnije tijekom dana trebao glasovati o zakonu o podizanju granice zaduživanja i okončanju blokade saveznih agencija, a kada Senat odobri mjere, glasovanje u Predstavničkom domu moglo bi uslijediti vrlo brzo, rekli su demokratski čelnici Senata.

Predsjednik Barack Obama čestitao je čelnicima u Senatu postizanje kompromisa oko granice zaduživanja i pozvao Kongres da "brzo" potvrdi dogovor, rekao je Obamin glasnogovornik, izvijestila je agencija AFP.

Jay Carney je na konferenciji za tisak uputio poziv zastupnicima da konkretno djeluju kako bi se "ponovno pokrenule državne službe i kako bi se otklonila prijetnja insolventnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:38