VELIKA PREVARA

Najveća prevara u povijesti Hrvatske: Lažnim ovrhama dvije tvrtke opljačkane za 50 milijuna

Lažnim ovrhama i izmišljenim potraživanjima tvrtke Acciona energija i WPD Enersys pokradene su za gotovo 50 milijuna kuna! Riječ je o firmama koje u Hrvatskoj grade vjetroelektrane, a jedna od najdrskijih i najvećih prevara u povijesti Hrvatske izvedena je između 1. i 4. travnja preko agencije Fina.

Kako doznajemo, dva poduzeća ovršile su tvrtke Energetika Rijeka d.o.o. sa sjedištem u Rijeci te Europrestige sa sjedištem u Novom Vinodolskom koje je osnovao izvjesni Ivo Papić 18. ožujka.

Koja je točno Papićeva uloga, odnosno je li on samo fikus-direktor odnosno teklič preko kojeg su prevaranti izvlačili novac, ili pak ni o čemu nije imao saznanja otkrit će istraga. No ono što smo uspjeli doznati je da je oko 25 milijuna kuna završilo na privatnim računima najmanje četiriju osoba koje su nedavno otvorile račune u više poslovnica različitih banaka.

Blokiran novac

Čelni ljudi oštećenih tvrtki zgroženi su prijevarom, ali i zakonom koji je nije bio u mogućnosti spriječiti.

Za razliku od prve oštećene tvrtke Acciona energija, s kojom je prijevara uspjela, u slučaju WPD Enersysa prevaranti su se “poskliznuli”. Transakcija od 24 milijuna kuna s bankovnog računa dubrovačke tvrtke WPD Enersys, kojom upravlja Željko Samardžić, stopirana je u zadnji čas, ali do ovršenog novca tvrtka ne može jer je blokiran. O detaljima istrage Samardžić ne smije govoriti zbog tajnosti istrage, no obrušio se na sustav za koji kaže da je “šupalj k’o švicarski sir”. Samardžića je o ovrsi u ponedjeljak obavijestila jedna banka.

- Ja sam pod šokom. Prvo nisam vjerovao da je moguće da čovjek dođe u Finu s papirom na kojem ima pečat i potpis te da se bez ikakve provjere aktivira nalog prema banci i onda ta banka pak isplati novac. Jednostavnije je prevarantu ovršit nekog i podići tuđi novac nego meni dignuti vlastiti s mog tekućeg. Jer ako je u pitanju veći iznos, onda se odmah alarmira i Ured za sprečavanje pranja novca, što je i u redu. Ovrha je bila višemilijunska, a na računu mi je blokiran dio sredstava. Taj novac je od prodaje struje. I kako da ja objasnim investitorima da je ovakvo što u Hrvatskoj moguće? - rekao je za Jutarnji Željko Samardžić, koji će do svojih ovršenih milijuna doći tek kad dokaže da su dokumenti ovrhe, kao i fakture za nepostojeće poslove bili lažni, i to sudskim putem.

Podigli dva milijuna

Druga oštećena tvrtka, Acciona energije, za prijevaru je doznala za vikend. Skupina nepoznatih prevaranata zadnjeg dana ožujka izdala je banci enormne naloge za transakcije s Papićeve tvrtke na njihove privatne račune. Iako je to banci bilo sumnjivo pa je o svemu obavijestila i Ured za sprječavanje pranja novca, prevaranti su bili brži te su sa svojih računa na koja se slilo gotovo 25 milijuna kuna uspjeli podignuti dva milijuna dok je ostatak ostao blokiran. U tijeku je pregled dokumentacije, utvrđuju se okolnosti otvaranja Papićevih tvrtki. Pregledavaju se i snimke nadzornih kamera u poslovnicama diljem zemlje da bi se utvrdilo tko je osoba koja je donijela ovršni dokument, kao i tko su osobe koje su otvorile privatne račune i podigle dva milijuna.

Oteli 33 milijuna

Podsjetimo, isti modus operandi, o kojem smo pisali prije dva mjeseca, imao je čakovečki poduzetnik Josip Vrbanac (59), koji je u Zagrebu i pomoću lažne dokumentacije ovršio za 33 milijuna kuna tvrtku Eko, koja se također bavi vjetroelektranama. On je, doznajemo, s još dvije osobe krivotvorio dokumentaciju prema kojoj njegova tvrtka RH Promet posluje s tvrtkom Eko iako to nije bilo točno. Jesu li prevaranti za kojima se traga i koji su povezani s Papićevim firmama dio Vrbančeve ekipe, ili su samo koristili isti modus operandi pokazat će istraga.

Djevojka za proviziju otela 984 tisuće kuna

Prevare s tzv. lažnim ovrhama sve su češće, a dosad su zabilježena tri slučaja s tako velikim iznosom. Prevaranti jako dobro koriste Ovršni zakon prema kojemu Fina ekspresno provodi ovrhe na temelju dokumentacije, a česti su slučajevi u kojima prevaranti koriste “fikus-direktore”. Tako je prije nepuna tri mjeseca u Zagrebu uhićena L. A. (23), koja je samo nekoliko dana ranije s računa jedne informatičke tvrtke, također uz pomoć krivotvorenog rješenja, ovršila 984.000 kuna, na posve identičan način kao u ovom slučaju. Međutim za razliku od ovog slučaja, novac koji je L. A. ovršila tvrtki kod nje nije pronađen te se pretpostavlja da je djevojku iskoristila skupina prevaranata. No istražitelji nisu uspjeli identificirati muškarca koji je organizirao prijevaru i koji se djevojci predstavio kao “Tomo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:33