JASNA PORUKA

NEOBIČAN PRIJEDLOG TAJLANDSKE PREMIJERKE 'Neka građani na referendumu odluče žele li da odem'

 AFP

BANGKOK - Tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra u nedjelju je predložila održavanje referenduma o budućnosti zemlje te obećala da će podnijeti ostavku ukoliko građani to budu željeli.

"Trebali bismo održati referendum kako bi narod mogao odučiti što činiti. Spremna sam poslušati prijedloge prosvjednika, jer nisam ovisna o svojoj tituli i položaju. Spremna sam podnijeti ostavku i raspustiti parlament ako je to ono što većina Tajlanđana želi", kazala je, dodavši kako njezina vlada pokušava pronaći načine da se sukob prevlada.

Istodobno se prosvjednici pripremaju za nove demonstracije čiji je cilj svrgnuti premijerku s vlasti. Na ulicama glavnoga grada demonstranti su već tri tjedna. Ondje se sukobljavaju s policijom, tražeći odlazak premijerke s vlasti te žele da se potpuno uništi utjecaj njezina brata, bivšega premijera Thaksina Shinawatre, tajkuna i milijardera s vlasti svrgnutog državnim udarom 2006., kojega optužuju da je i dalje glavna osoba za donošenje odluka o politici vlade otkad je u dobrovoljnom egzilu u Dubaiju.

Prosvjedi su nastavak niza sličnih koji su povremeno izbijali tijekom desetogodišnjeg suparništva između protivnika vlasti i onih koji podupiru premijerku i Thaksina.

Vođa protuvladinih prosvjednika Suthep Thaugsuban, nekadašnji zamjenik premijera u vladi koju je predvodila demokratska stranka, pozvao je na nove prosvjede u ponedjeljak 9. prosinca. Protivnici vlasti više su puta dosad bezuspješno određivali krajnji rok svrgavanja premijerke, a Suthep je pozvao narod da u ponedjeljak konačno krene u završnu pobjedu.

Suthep je svjestan činjenice da bi Yingluck i njezina stranka vrlo vjerojatno osvojili izbore kad bi se oni organizirali, zbog čega je pozvao na osnivanje "narodnoga vijeća" koje bi zamijenilo vladu, no premijerka je prijedlog odbacila, nazvavši ga neustavnim i nedemokratskim

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:12