OVAJ FILM TREBA OBAVEZNO POGLEDATI

Romantizirana priča o frajerima izvan sistema

Ponekad ni nominacija za Oscara nije dovoljan jamac da film stigne do naših kina . Michelle Williams dobila je drugu od svoje tri nominacije za “Blue Valentine”, osebujni američki nezavisni film koji je ostvario pristojnu zaradu - 12 milijuna dolara bruto - za djelce s budžetom od milijuna.

Tako je Derek Cianfrance, talentirani filmaš iz Colorada , za nas ostao nepoznanica. “Blue Valentine” je bio minimalistička psihološka drama o raspadu ljubavne i bračne veze u koju su spomenuta glumica i redateljev prijatelj Ryan Gosling unijeli nevjerojatan emocionalni intenzitet, a Cianfrance je zorno dokazao da je nadareni sljedbenik Johna Cassavetesa. Šteta, u kinima takva vrsta filma ostavlja puno snažniji dojam nego na malom ekranu.

Uspjeh “Blue Valentine” omogućio je Cianfranceu ulazak u krug redatelja u koje se puno više ulaže, tako da je njegov novi film “Grijesi očeva” koštao 15 milijuna dolara, što nije bog zna što za standarde velikih hollywoodskih kompanija, ali je bogatstvo za nezavisnjake. Narativno, to je pravi spektakl u odnosu na prethodnika, radnja se odigrava u rasponu od 15 godina, galerija likova je bogata, a u njoj se izdvajaju motociklist kaskader koji iz nužde počinje pljačkati banke te policajac s pravnom diplomom čija karijera uznapreduje kada osujeti prvoga nakon jednog od njegovih pothvata. Važnu ulogu imaju i njihovi sinovi, koji se kasnije zbliže i ne znajući što povezuje njihove očeve.

Prvi Cianfranceov film na našem kino repertoaru obavezno morate pogledati. Ne toliko zbog priče koja romantizira tipove izvan sistema, pa čak i kad posrnu u kriminal, i blati one koji u njemu opstaju, nego zbog redateljevog stila. Njegova se kamera nervozno unosi u lica i tijela glumaca, stvara dojam neugode i napetosti, kao da je poseban akter u odnosu na fabulu. Cianfrance je filmaš kojem glumci vjeruju i spremni su štošta izvesti pred kamerama: Gosling u jednom dugom kadru upada u banku, nespretno izvodi pljačku, a zatim bježi na motociklu cestom prepunom automobila i to sve izvodi bez kaskadera. Cooper se u prvom dijelu filma odriče imidža zgodnog dečka i počinje se dotjerivati tek kad postaje lik kojem prestajete vjerovati: to je potpuna razgradnja hollywoodskog glamura. Impresivan posao obavili su mladi glumci Emory Cohen i Dane DeHaan, koji igraju njihove sinove: kada oni zagospodare scenom, zaboravljate čak i takve face kao što su Gosling i Cooper.

“Grijesi očeva” po svoj prilici neće proći tako dobro kao “Blue Valentine”: film je puno duži (140 minuta), skuplji i u distribuciji bi mogao imati problema. Njime se, međutim, 39-godišnji Cianfrance nameće kao jedan od najvažnijih novih američkih redatelja, kojem treba tolerirati i svakojake ekscese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:06