VELIKI USPJEH U ŽENEVI

POVIJESNI DOGOVOR AMERIKE I RUSIJE 'Sirija mora uništiti kemijsko oružje!'

ŽENEVA - SAD i Rusija postigle su u subotu u Ženevi dogovor o kontroli sirijskog kemijskog oružja, izjavio je američki državni tajnik John Kerry nakon razgovora sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovim.

Kerry je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je postignut dogovor o metodologiji uklanjanja i uništavanja tog oružja, te da su se SAD i Rusija dogovorili o broju i tipu oružja čiji popis Sirija mora predati u roku od tjedan dana.

"Sjedinjene Države i Rusije se se odlučile za eliminaciju sirijskog kemijskog oružja na najbrži i najsigurniji način. Slažemo se da Sirija mora za tjedan dana predati potpuni popis", naglasio je Kerry. "Asadov režim nema prostora za manipulacije, ni za bilo što drugo što ne bi bila potpuna primjena tog dogovora", upozorio je.

Dogovorom se predviđa i pristup inspektora u Siriju najkasnije u studenom a cilj je potpuno uništenje sirijskog kemijskog oružja do sredine 2014., naglasio je državni tajnik.

"Očekujemo strogu primjenu izrečenih zahtjeva i u slučaju da ne budu primijenjeni Vijeće sigurnosti će poduzeti mjere prema poglavlju 7. povelje UN-a o primjeni sile", precizirao je Sergej Lavrov.

Američki je državni tajnik kazao da su se SAD i Rusija dogovorile da Sirija mora dopustiti UN-u da prekontrolira sva mjesta, a da napori prema uklanjanju oružja te pripreme za konferenciju Ženeva 2 trebaju biti povezani i paralelni. Lavrov je naglasio da je dogovor utemeljen na konsenzusu i kompromisu, te da su dvije strane postigle cilj.

U Istanbulu je čelnik Vrhovnog vojnog vijeća sirijske oporbe general Selim Idris rekao da pobunjenici smatraju sporazum u Ženevi udarcem njihovoj borbi protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada ali da će surađivati kako bi omogućili rad inspektora na terenu.

Međutim drugi predstavnik tog tijela Kasim Sadedin izrazio je suprotan stav: "Neka plan Kerry-Lavrov ide kvragu. Odbacujemo ga i nećemo inspektore pustiti u Siriju ili ih štititi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:03