Hrvata čekaju milijuni za patent deke s rukavima

ZAGREB - Dvadesetčetverogodišnji student dizajna, Darko Šulentić, Hrvat iz njemačkog grada Dortmunda, patentirao je nedavno deku s rukavima, čija će prodaja, procijenjeno je, samo u jednoj godini donijeti 9,4 milijuna eura te je odmah oduševila sve Nijemce.



Na ideju je Šulentić došao sasvim slučajno kada je jedne večeri prije dvije godine sjedio na balkonu stana i čitao knjigu.



- Sjedio sam na terasi i bilo mi je jako hladno. Kako i sam studiram dizajn, razmišljao sam što mogu napraviti da si pomognem te sam se sjetio dekice s rukavima koja bi me cijelog grijala. Napravio sam dekicu s rukavima i zaista je služila svrsi; nije mi više bilo toliko hladno - ispričao je Šulentić koji je ovih dana ljetovao u Hrvatskoj.



Dekica s rukavima svidjela se i drugima kojima ju je pokazivao, pa ju je Šulentić odlučio i patentirati. - Posjetio sam odvjetnika za patente koji je rekao da se toga nitko nije dosjetio i da je mogu patentirati.



Krenuo sam s tom procedurom koja je nedavno dovršena. Njemački ured je dekicu s rukavima na području Njemačke procijenio na vrijednost od 9,4 milijuna eura za godinu dana - dodaje Šulentić. Uskoro će tu dekicu početi prodavati diljem Njemačke, a cijena bi trebala biti oko 18 eura.



Najveći problem mu predstavlja proizvodnja tih dekica, no i to planira uskoro riješiti. Osim u Njemačkoj, njegovom dekicom oduševljeni su i Rusi, pa će tako u rujnu Šulentić posjetiti Moskvu kako bi i tamo promovirao i prodavao svoj izum. - Rusima je stalno hladno pa im je onda moj izum kao naručen. Već sada je dekica s rukavima hit i uskoro ćemo je početi i tamo prodavati - rekao je mladi hrvatski inovator.



Sanjin Španović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:06