NAPADAJU GRAĐANE

Ulicama Sarajeva luta više od 11 tisuća napuštenih pasa!

Oroslavje,280907.Grad Oroslavje sklopio ugovor sa Veterinarskom stanicom Zapresic i njihovim azilom u kojem ce smjestati mnogobrojne pse lutalice koji vec mjesecima uznemiravaju gradjane.Foto: Krunoslav Pavlina /cropix-Pok-
 Krunoslav Pavlina/CROPIX

SARAJEVO - Vlasti u Sarajevu već godinama nisu u stanju riješiti problem kojega predstavljaju na tisuće napuštenih pasa koje lutaju ulicama tog grada učestalo napadajući prolaznike, a britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini gradskim je vlastima u utorak poručio kako je to pitanje puno važnije od brojnih političkih tema kojima se one bave.

"Psi su stvar koja je bitnija od politike", kazao je veleposlanik Nigel Casey u Sarajevu na susretu upriličenom u povodu dolaska u BiH nevladine organizacije Dogs Trust , koja je u Velikoj Britaniji ali i nekim zemljama poput Rumunjske uspješno riješila problem zbrinjavanja napuštenih pasa.

Dogs Trust je procijenio kako sarajevskim ulicama trenutačno luta točno 11.168 pasa-lutalica.

Cijela BiH pa tako i Sarajevo suočeno je s nerješivim problemom njihova zbrinjavanja otkako su zastupnici u parlamentu BiH 2009. godine jednoglasno usvojili zakon o dobrobiti životinja koji je obvezao lokalne vlasti da izgrade posebna skloništa za napuštene životinje a problem njihova razmnožavanja riješe sterilizacijom. Zakonom je ukinuta kafilerijska služba a on je ujedno izrijekom zabranio eutanaziju životinja osim u iznimnim slučajevima kada je kod njih utvrđeno postojanje bolesti poput bjesnila.

Usvajanjem tog zakona problem je međutim eskalirao jer siromašne općine nisu imale novaca za izgradnju skloništa za napuštene pse niti za službe koje bi provodile sterilizaciju pa se njihov broj povećao do neslućenih razmjera.

Zastupnici koji su digli ruke za sada sporni zakon kada su bili suočeni s ovim problemom tvrdili su kako i nisu znali za što točno glasuju te kako je to nešto na čemu je inzistirala Europska unija.

Stanovnici Sarajeva proteklih godina opetovano su svjedočili o napadima pasa-lutalica na ljude, a gradska hitna pomoć svakodnevno prima pacijente-žrtve ugriza te bilježi na stotine takvih slučajeva mjesečno.

U Sarajevu nije neobičajeno vidjeti skupine pasa-lutalica kako se izležavaju i pred zgradom Predsjedništva BiH.

Za cijelo područje Sarajeva tek je ove godine izgrađeno jedno sklonište za napuštene životinje čiji je kapacitet tek nekih 500 mjesta i ne predstavlja nikakvo stvarno rješenje.

U Dogs Trustu vjeruju kako mogu pomoći da se taj problem stavi pod kontrolu. Predstavnik ove organizacije za BiH Anel Bećirović kazao je kako će se lokalnim vlastima pomoći kroz poseban program sterilizacije napuštenih životinja i njihova udomljavanja, a istodobno se planiraju obrazovni projekti čiji je cilj podučiti ljude da kućne ljubimce ne nabavljaju za jednokratnu uporabu i potom ih prepuštaju ulici.

"Psi nisu na ulicama zato što oni to žele već zato što smo mi bili neodgovorni", konstatirala je izvršna direktorica Dogs Trusta Clarissa Baldwin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:21