SJEDNICA VLADE

IZMJENE ZAKONA O OSIGURANJU DEPOZITA Od 1. srpnja država će jamčiti za štedne uloge do 100.000 eura

Zagreb, 130613.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na fotografiji: Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Od 1. srpnja država će jamčiti za štedne uloge do 100.000 eura, ili oko 750.000 kuna. Odlučila je to Vlada na današnjoj sjednici, uputivši u Sabor po hitnom postupku izmjene Zakona o osiguranju depozita.

Hrvatska se time, objasnio je ministar financija Slavko Linić , usklađuje s propisima EU, koji jamče za štedne uloge svakog štediše u iznosu od 100.000 eura. Dosad je država u Hrvatskoj jamčila za štedne uloge do iznosa od 400.000 kuna.

Osigurani štedni ulozi, zajedno s višom razinom kamata na depozite i akcijskim ponudama banaka, bili su mamac koji je privlačio i štednju stranaca u hrvatske banke. Kada je, pak, riječ o domaćim štedišama, svemu ovome valja još pribrojiti i krizu, tijekom koje tradicionalno raste sklonost stanovništva štednji.

Izmjenama zakona Vlada želi poslati i jasnu poruku da je štednja u hrvatskim bankama sigurna. No, zbog usklađivanja s EU-om, mijenjaju se odredbe po kojima se Fond osiguranja depozita mogao zadužiti kod Hrvatske narodne banke (HNB): po novom, to više neće biti moguće jer je središnjoj banci, sukladno regulativi EU, zabranjeno kreditirati javni sektor.

Vlada je, inače, danas prihvatila i Godišnje izvješće HNB-a za prošlu godinu, o kojem je Jutarnji list već pisao. Središnja je banka prošlu godinu zaključila s dobiti od 475,8 milijuna kuna, što je manje nego godinu ranije, uglavnom zbog tečajnih razlika. U izvješću se ocjenjuje da je stanje u hrvatskom gospodarstvu znatno teže nego u gospodarstvima drugih europskih zemalja, te se od Vlade traže odlučniji reformski potezi. Unatoč kritičnim tonovima, Banski su dvori Godišnjem izvješću HNB-a dali pozitivno mišljenje.

Stjuardese neće morati imati fiskalnu blagajnu

Prodaja robe u zrakoplovima Croatia Airlinesa neće podlijegati fiskalizaciji, odlučila je danas Vlada.

Razlog tome su tehnički problemi u internetskoj vezi između zrakoplova i Porezne uprave. Štoviše, kažu u Banskim dvorima, eventualna uspostava takve veze s Poreznom upravom u pitanje bi dovela i sigurnost letenja zbog mogućih negativnih utjecaja na navigacijske uređaje. U svakom slučaju, stjuardese i stjuardi koji prodaju robu u zrakoplovima neće morati imati fiskalnu blagajnu, a prodaju robe ionako će nadzirati Carinska uprava. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:24