TROKORAKOM DO NASLOVA

FOTO: CIBONA - ZADAR 101-83 Cibona u Draženovu domu razbila Zadar za 18. naslov prvaka Hrvatske!

Cibona je u velikom stilu osvojila 18. naslov prvaka. Tek četvrta „metla“ u povijesti finala u kojima se igralo na tri pobjede. Ukupna koš-razlika je s okruglih +50, treća utakmica 101-83.

Iako su gosti prijetili na prijelazu na kraju prvog i početkom drugog poluvremena, bilo je jasno da će Cibona trokorakom obraniti naslov hrvatskog prvaka. Ovacije su krenule tri minute prije kraja kada su 17-godišnji Marko Arapović i 16-godišnji Lovro Mazalin ušli na parket umjesto Blassingamea i Šarića, a „klupa“ počela oblačiti sljavljeničke majice. Zagrebačka publika je ponovno napunila Draženov dom, a prema informacijama zadarskih novinara Tornado nije uspio sakupiti dovoljno ljudi da napuni autobus.

Uvodni dio utakmice protekao je u pucačkom festivalu Cibone. Pogađali su što su htjeli, kada god su htjeli. Ementaler je gust sir u odnosu na zadarsku obranu u tom razdoblju. Da se tako nastavilo Zagrepčani bi postigli više od 120 koševa. Ali, nije bilo realno da cijela utakmica prođe u stilu četvrtine koja je završila 35-22 za Cibonu.

„Vukovi“ su još neko vrijeme grizli, dovukli se do najvećih 16 koševa prednosti (40-24 u 12. minuti). Dvije minute kasnije bilo je 44-29 i onda su se uloge počele mijenjati. Prostran je unio živost u igru Zadra, Nazor povisio petorku s visokim centrom (priliku je dobio Kaštropil, Nurkić nije ulazio) i ‡ počeo igrati obranu. Cibona je srljala, brljala i prebrzo neuspješno završavala napade; tečnost u napadačkoj igri Ulaskom igrača s klupe prednost zagrebačkih košarkaša se topila, a gosti su napokon izgledali kao momčad koja je ritmom slomila Cedevitu u polufinalu.

I nakon velikog odmora slika se na parketu nije se previše mijenjala. Marko Ramljak je s dva moćna zakucavanja podizao raspoloženje suigračima i malobrojnim navijačima, a dok su domaćinima lopte ispadale iz ruku, gosti su počeli pogađati otvorene trice koje su u startu utakmice promašivali. Malo po malo Zadar se dovukao do najbližih 61-57 u 26. minuti. No taman kada se umjesto šampanjca moglo namirisati iznenađenje, ili barem potpuno neizvjesna utakmica, suci su pomogli da domaćin loš napadački učinak kompenzira pogocima s crte slobodnih bacanja, a Travis, Thorne i Krasić morali su usporiti jer su se maksimalno približili izbacivanju iz igre zbog pete osobne pogreške.

I tako ranjen Zadar uspio je još jednom zaprijetiti, u 32. minuti bilo je 72-69, ali ovu priliku za izjednačenje ili prelazak u vodstvu su uprskali vlastitim pogreškama. Jasno, nešto se pitalo i Cibonu. Dvoranom se prolomilo „heja heja Cibosi“ i domaćin je ponajviše Šarićevim koševima u devedesetak sekundi ponovno pobjegao na više od deset razlike (80-69). Zastor na 22. hrvatsko košarkaško prvenstvo počeo se polako spuštati.

Blassingame je postigao 20, Šarić 19, Strawberry 18. Kod gostiju Delaš 17, a Kaštropil 16.

Cibona - Zadar 101:83 (35:22, 14:20, 23:22, 29:19)

CIBONA - ZADAR 101-83

3. četvrtina

U jednom trenutku Zadar se vratio na samo 4 koševa zaostatka, ali do kraja četvrtine Cibona ponovno diže u brzinu više i odlazi na +8.

2. četvrtina

Cibona je i u nastavku nastavila istim ritmom te je vrlo brzo bilo i +15 za domaćine, no Zadar se do kraja prvog poluvremena uspjeva vratiti tako da je rezultat nakon prve dvije četvrtine na semaforu bio 49-42.

1. četvrtina

Utakmica je u samom startu bila izjednačena, ali onda je Strawbery odlučio ubaciti u brzinu više i donijeti Ciboni prednost od 4 koševa prednosti, ali Zadrani su se u jednom trenutku uspjeli stići zaostatak (14-14). Do kraja četvrtine valja izdvojti dvije trice Blassingamea, a konačni rezultat prvog dijela završio je sa plus 13 za Cibonu, točnije 35-22.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:41