MASOVNI UBOJICA

OTAC NORVEŠKOG MONSTRUMA 'Pitam se jesam li to mogao spriječiti. O tome stalno razmišljam'

(FILES) A picture taken on August 24, 2012 shows self-confessed mass murderer Anders Behring Breivik arriving in court room 250 at the central court Oslo to be sentenced for his twin attacks last year that left 77 people dead, bringing to a close one of the most spectacular trials in Norway's history. Norwegian mass killer Anders Behring Breivik has said he wants to study political science at the University of Oslo, the institution said on July 30, 2013. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
 AFP

Jens Breivik (79), otac desničarskog ekstremista i masovnog ubojice Andersa koji je u Norveškoj pobio 77 osoba, progovorio je patnjama koje prolazi otkako je njegov sin počinio stravičan zločin.

- Često se pitam jesam li ja kriv što je postao toliko radikalan. Pitam se jesam li to mogao spriječiti. O tome stalno razmišljam. Nemam jednostavan odgovor. Ovo pitanje mi uzrokuje puno stresa i nelagode - rekao je nesretni otac u razgovoru za Mirror.

-Teško je biti otac masovnog ubojice. Stalno sam budan i zabrinut sam cijelo vrijeme - priča umirovljeni norveški diplomat.

Podsjetimo, Anders Breivik je 22. srpnja 2011. godine detonirao bombu kućne izrade u vladinoj zgradi u Oslu ubivši pri tome osam osoba.

Poslije toga je otputovao na obližnji otok, Utoya, gdje se odjeven u policijsku uniformu i naoružan do zuba ušetao u kamp mladeži Radničke partije. Posljedice su bile katastrofalene. U rafalnoj paljbi pobio je 69 osoba, a još ih je više teško ozlijedio.

Tri godine nakon ovog događaja, njegov otac, Jens, još uvijek ne može razumjeti što je njegov sin uradio.

Iako se razveo od njegove majke još dok je bio dječak, tijekom Andersova djetinjstva i odrastanja često su bili u kontaktu. Sada kaže da mu je žao što se nije više borio za skrbništvo nad svojim sinom tijekom brakorazvodne parnice kada je Anders imao četiri godine.

- Iako su psiholozi naveli u izvještajima da uvjeti života u kojima je Anders živio nisu dobri, izgubio sam parnicu. U to vrijeme očevi nisu dobivali skrbništvo nad svojom djecom tako da sam morao prihvatiti da će ostati kod majke - prepričava Breivik.

- Da sam se borio više i da je ostao sa mnom bio drugačija osoba nego što je danas - rekao je nesretni otac.

Njih su dvojica imali dobre odnose sve do Andersovog 16 rođendana. Od tada su se rijetko čuli i vijdeli iako su obojica živjeli u Oslu. Nakratko su se čuli telefonom 2006. godine.

- Tada mi je rekao da mu dobro ide i da ima tvrtku s dvoje zaposlenih. Imao sam dojam da je uspješan. To je bio posljednji put da smo se čuli - kaže Breivik stariji izražavajući kajanje što se češće nisu bili u kontaktu.

Kada su počeli curiti izvještaji o zločinu koji je počinio njegov sina, nije mu bilo niti na kraj pameti da je upravo on odgovoran za njih, a kada je doznao istinu 'smrznuo se od šoka'.

- Iznenađen sam da je još uvijek okupiran svojim luđačkim idejama. Ono što je počinio je strašno. Nikada mu to neću oprostiti. Ipak, još je uvijek moj sin i žao mi ga je jer smatram kao još uvijek ima čovječnosti u njemu - ispričao je otac masovnog ubojice.

Anders Breivik je u kolovozu 2012. godine osuđena na 21 godinu zatvora, maksimalnu kaznu u Norveškoj. Unatoč tome mogao bi do kraja života ostati iza rešetaka jer je tijekom suđenja odbio izraziti kajanje zbog počinjenog zločina.

Njegov otac smatra kako je dobi pravednu kaznu.

- Bio sam bijesan danima nakon njegovog pohoda. Rekao sam da bi on trebao počiniti samoubojstvo. Kasnije sam shvatio da nisam tako mislio i nadam se da će jednog dna shvatiti da je ono što je učinio bilo pogrešno - kaže ubojičin otac.

- Prošle godine sam pitao zatvorsku službu mogu li ga posjetiti. Četiri mjeseca kasnije sam primio pismo od njega. Bilo je hladno i službeno. Sudeći prema pismu smatram da postaje još ekstremniji. Napisao je da će mi dopustiti da ga posjetim samo ukoliko postanem fašist i ako se pridružim njegovom političkom režimu - kaže Breivik.

- Mislio sam da ću moći otkriti zašto je postao toliko ekstreman i da ću ga moći nagovoriti da se ispriča. Htio sam mu postaviti nekoliko pitanja poput zašto je postao toliko zao - zaključuje nesretni otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:57