IGNORIRANJE ZAHTJEVA

NIŠTA OD POJEFTINJENJA STRUJE HEP ne može sniziti cijenu jer je šef HERA-e Tomislav Jureković na godišnjem!

Energetska regulatorna agencija ni mjesec dana otkako je HEP poslao zahtjev još o njemu nije raspravljalo
 Matić/CROPIX

Da je kojim slučajem Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 31. srpnja prihvatilo zahtjev HEP -a za smanjenje cijene struje, već ovih dana cijela bi se Hrvatska radovala smanjenju mjesečnih računa između 6 i 7 posto.

Upravno vijeće, međutim, o tome ni mjesec dana otkako je HEP poslao zahtjev još nije raspravljalo.

A kako je predsjednik Vijeća Tomislav Jureković u međuvremenu otišao na godišnji odmor, čini se da će točno 2,1 milijun Hrvata koji se nalaze u sustavu HEP-a, morati još malo pričekati.

U HEP-u su još početkom srpnja, kada su slovenska tvrtka GENI i njemački RWE najavili svoj ulazak na hrvatsko tržište i sniženje cijene struje , odlučili reagirati i prilagoditi se novim uvjetima na tržištu. HERA-i su poslali zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kućanstvo od 10,7 posto što bi rezultiralo 6,3 posto nižom cijenom za kućanstva koja su na jednotarifnom modelu i 6,1 posto nižim računima za one koji se nalaze u dvotarifnom modelu. Zašto se o HEP-ovom zahtjevu nije raspravljalo na posljednjoj sjednici i kada će se o njemu raspravljati, službeno smo upitali i HERA-u.

U agenciji tvrde da je glavni razlog to što “još uvijek ne postoje potrebni preduvjeti za odlučivanje o tom zahtjevu”. U HEP-u, s druge strane, doznajemo, nestrpljivo iščekuju pozitivno očitovanje agencije.

- U slučaju očekivanog pozitivnog očitovanja HERA-e, automatski bi se obračunala cijena električne energije za 2,1 milijun kupaca koje opskrbljuje HEP - Operater distribucijskog sustava. Nakon što se HERA očituje o zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o budućoj visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva - rekli su u HEP-u.

Naš izvor iz HEP-a kaže nam da je upravo Jureković kao predsjednik Upravnog vijeća donio odluku da zahtjev ne bude na dnevnom redu sjednice, zadnje uoči njegova godišnjeg odmora.

- Bez obzira ne prirodu te odluke odnosno radi li se o formalnom odbijanju ili ignoriranju HEP-ova zahtjeva, naša je tvrtka dovedena u položaj u kojem može samo čekati. Sada bi se priča mogla otegnuti još mjesecima. Na taj je način ova agencija onemogućila HEP-u da donosi strateške odluke o cijenama u reakciji na poteze konkurencije. A i potrošači će još mjesecima plaćati skuplju struju, što bi ih naposljetku moglo motivirati da HEP zamjene nekom od konkurentskih tvrtki - kaže naš sugovornik.

U HERA-i odbijaju pomisao da je Jureković samostalno donio tu odluku, već napominju da taj zahtjev uopće nije bio predviđen za sjednicu jer ne postoje uvjeti za odlučivanje o HEP-ovu zahtjevu.

- Na toj je sjednici Upravno vijeće utvrdilo Prijedlog metodologije za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom, o kojem će biti provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Nakon završetka započete javne rasprave, Upravno vijeće donosi tu metodologiju, što je prema novom Zakonu o tržištu električne energije preduvjet za odlučivanje o HEP-ovom zahtjevu - kažu u HERA-i.

U toj regulatornoj agenciji još ističu da nastoje sve napraviti što je moguće brže.

- Podsjećamo, međutim, da je rok za odluku o tom HEP-ovom zahtjevu 30 dana od zadnje uredne nadopune zahtjeva, odnosno potpune usklađenosti sa zakonskim okvirom. Nakon donošenja metodologije, HEP će najvjerojatnije trebati uskladiti svoj zahtjev s aktualnim zakonom i novom metodologijom, pa će Upravno vijeće što je moguće prije donijeti odluku - kažu u agenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11