STRAŠAN SKANDAL

RAT PROTIV KORUPCIJE Kinezi iz partije izbacili jednog od vodećih generala jer je uzimao mito

Chinese President Xi Jinping attends a signing ceremony between China and Denmark at the Great Hall of the People in Beijing on April 24, 2014. AFP PHOTO / POOL
 Parker Song/AFP

Xu Caihou, jedan od vodećih kineskih generala i bivši potpredsjednik kineske Glavne vojne komisije, priznao je da je uzimao mito i izbačen je iz Komunističke partije.

To je najnoviji slučaj visokog dužnosnika koji je pao u sklopu reformi koje za iskorjenjivanje korupcije vodi nova kineska vlada. Nakon sedam mjeseci istrage odgovorni su otkrili da je Xu iskoristio položaj kako bi postavljao kadrove u zamjenu za mito.

Tražio je i usluge za osobe koje su mu za njegov utjecaj bile voljne platiti. Količina mita koje je primio bila je “golema”.

Prema pisanju medija, trgovanje visokim položajima u vojsci bila je javna tajna, a “reformatorska vlada” bila je zabrinuta da to vodi gubitku talenta i lošem moralu među vojnim kadrom.

Prva vijest o optužbama na Xuov račun objavljena je krajem lipnja kad se kineski predsjednik Xi Jinping sastao s rukovodstvom i odlučio iz stranke izbaciti generala i još tri visokopozicionirana dužnosnika.

Xi je prilikom preuzimanja predsjedničkog mandata 2012. najavio da ukida sve privilegije poput banketa i darova na kraju godine te da će čistiti stranku od korumpiranih, a meta će biti i “tigrovi i muhe”. Samo u 2013. na sudovima diljem zemlje vodilo se čak 23.000 slučajeva zbog korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:05