SRETNA NJUŠKICA

MINIJATURNI PRAŠČIĆ UŽIVA KAO PRASE Najzahvalniji ljubimci: ne moraju u šetnju, i jako su inteligentni

Pogledajte osmijeh na njuškici ove male debeljuškaste svinjice ! Ma kako samo uživa u češkanju po trbuščiću.

Jeste li znali?

Minijaturni praščići zahvalni su kao kućni ljubimci jer se brzo uklope u novu okolinu. Ne treba ih se voditi u šetnju, nisu bučne životinje, otporne su, a lako ih se nauči gdje trebaju obavljati nuždu.

Također su vrlo inteligentne životinje te su četvrta po redu najinteligentnija vrsta poslije čovjeka, majmuna i delfina.

Najčešća rasa mini svinje kao kućnog ljubimca je potbellied svinja (također zvana vijetnamska, minijaturna ili kineska), zatim gvinejska svinja koja je veličine veće potbellied svinje, ali izgleda mnogo tanja i viša, te ima dulju dlaku, te takozvane mikromini svinje za koje se navodi kako su one u stvari normalne potbellied svinje, ali kronično pothranjivane i neishranjene u pokušavanju da ostane mala.

Životni vijek tako tretiranih svinja je oko 5 godina iz razloga što sama svinja ostane sitna, no njezini organi se razvijaju u one normalne veličine. Još ih nazivaju i teacups, micro-mini's, European bluebutts.

Kao najmanje svinje navode se Royal Dandies (toy svinja). Uzgajaju ih u Sjevernoj Americi u jedinoj uzgajivačnici za sada. Dostižu odraslu težinu od 11,25- 29,25 kg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:33