ARSENIJ JACENJUK

'Rusija bi mogla omesti izbore u Ukrajini'

 AFP

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk upozorio je u četvrtak da bi prijevremene parlamentarne izbore u nedjelju mogla pokušati omesti Rusija koja podržava proruske separatiste iz istočnih pokrajina Ukrajine.

Očekuje se da će na parlamentarnim izborima, prvima otkako je masovnim prosvjedima u zimi 2014. svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič i uspostavljena prozapadna vlada, pobijediti politički blok koji stoji uz novog predsjednika Petra Porošenka.

Ako taj blok postane vodeća snaga u parlamentu, oslabit će proruski utjecaj i Porošenko će imati većinu potrebnu za svoj plan okončanja sukoba s proruskim separatistima, postizanja sporazuma s Moskvom i nastavka europske integracije.

"Jasno je da će se nastaviti pokušaji destabiliziranja stanja i da će ih provocirati ruska strana. Nisu uspjeli tijekom predsjedničkih izbora (u svibnju)... no i dalje imaju planove", rekao je Jacenjuk na sastanku s izbornim promatračima i dužnosnicima za sigurnost.

"Potrebna nam je... puna mobilizacija sigurnosnog sustava da spriječimo nasilje u izbornom procesu i sve pokušaje terorizma tijekom izbora", rekao je ukrajinski premijer.

Moskva nije još komentirala njegove optužbe.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič rekao je kako se Moskva nada da će izbori biti u skladu s "demokratskim načelima i standardima" i da će se "nastaviti proces postupne političke stabilizacije" u Ukrajini. Dodao je da će Rusi biti dio izbornih promatrača u sklopu misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Mi smo u stanju ruske agresije i pred nama je još jedan izazov - održati parlamentarne izbore", rekao je u četvrtak Jacenjuk i naglasio da će birači odlučiti "glasačkim listićem", a ne "automatskim oružjem".

Rusija je u proljeće pripojila ukrajinski poluotok Krim i podupire separatiste na istoku Ukrajine u ratu s više od 3700 žrtava dosad.

Ukrajina i Rusija spore se i oko cijena i isporuka ruskog plina. Dogovorile su ovaj tjedan novu cijenu ruskog plina od 385 dolara za tisuću prostornih metara, no da bi počela isporučivati plin Moskva zahtijeva da Kijev podmiri dugovanja koja procjenjuje na 4,6 milijarda dolara.

Plinski spor nije samo pitanje dviju zemalja jer plinovod za dobavu ruskog plina Europi prolazi Ukrajinom i Europa strahuje, kako se približava zima, da bi mogla ostati bez energenta ako Rusija odluči zatvoriti ventil.

Ukrajinske izbore u nedjelju osiguravat će 61.000 policajaca u zemlji od 46 milijuna ljudi, rekao je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. Rasporedit će se i 4000 specijalaca uvježbanih za brzu reakciju na prijetnju "terorističkom akcijom".

Pripojenjem Krima Ukrajina je izgubila 12 mjesta u parlamentu od 450, a zbog sukoba na istoku neće se otvoriti birališta u najmanje 14 biračkih okruga.

Separatisti su najavili da će održati svoje izbore 2. studenoga na područjima pod njihovom kontrolom i time potvrditi svoje težnje za neovisnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 00:58