SVI SU VANI OSIM NJEGA

DETALJI ODLUKE O PRITVORU Bandić teoretski može u sljedećih mjesec dana sudu podnijeti 100 prijedloga za jamčevinom

 Dragan Matic / CROPIX

“Za sada nema uvjeta za prihvaćanje jamstva, mjera opreza ili nekih drugih blažih mjera u odnosu na prvookrivljenoga Milana Bandića. Njega se tereti za ukupno 16 kaznenih djela koja je činio kroz dulje vremensko razdoblje, pri čemu je Grad Zagreb oštetio za više od 20 milijuna kuna i pri tome pokazao visok stupanj upornosti i kriminalne volje.

Također, ta djela je počinio vršeći dužnost gradonačelnika Zagreba, a na toj funkciji se i sada nalazi”, zaključak je suca istrage kojim je u ponedjeljak navečer odbijena jamčevina od 5,8 milijuna kuna koju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić htio ponuditi za puštanje na slobodu.

Bandiću je istražni zatvor određen i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, njih 270, ali i ponavljanja djela, što je sud povezao s njegovom funkcijom gradonačelnika.

Svim ostalim osumnjičenicima, predvođenim sada već bivšim predsjednikom Uprave ZG holdinga Slobodanom Ljubičićem, sud je usvojio jamčevine.

Nekretnina prijatelja

No, oni će na slobodu biti pušteni tek i ako izvanraspravno vijeće odbije žalbe USKOK-a koji će se žaliti protiv odluke o puštanju uz jamčevinu.

Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković na raspravi u ponedjeljak ponudio je jamčevinu od 5,8 milijuna kuna, a radi se o jednoj nekretnini na području Zagreba koja je vlasništvu jednog Bandićeva prijatelja.

Međutim, njegovo ime za sada je nepoznato budući da je odvjetnik rekao da će se sudu u najkraćem mogućem roku dostaviti elaborat o vrijednosti nekretnine. No, kako je sudac odbio prijedlog za jamčevinu, trenutno za elaboratom nema potrebe.

Žele da odstupi

Bandiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no i zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je za Bandića puno opasniji razlog. Naime, on prema mišljenju suda može ponoviti djelo sve dok je gradonačelnik, što bi značilo da bi Bandić, slično kao i u slučaju Marine Lovrić Merzel, tek ostavkom na svoju funkciju otklonio tu opasnost.

“Bandiću je inkriminirano da je navedena kaznena djela počinio kao gradonačelnik, a na toj funkciji je dulji niz godina te uživa utjecaj i autoritet, što mu je i omogućilo da čini djela upravo zbog položaja”, zaključio je sudac. No usprkos ovakvoj odluci, Bandić jamčevinu može sudu predlagati neograničeno puta te za to nije vezan nikakvim terminima.

Dakle, teoretski Bandić može u sljedećih mjesec dana sudu podnijeti 100 prijedloga za ukidanje pritvora, a sud to bi mogao jamčevinu svaki put povećati. Naravno, ako nađe dovoljno saveznika koji posjeduju takva sredstva, budući da je Bandiću sva imovina blokirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:50