HOĆE LI GA IKAD PRONAĆI?

MISTERIJ NESTALOG BOEINGA Ugledni stručnjak: 'Oteli su ga hakeri, a srušili Amerikanci'

U velikoj analizi za utjecajni francuski list Paris Match ekspert iznosi argumente svoje teze
TO GO WITH AFP STORY BY JESSICA LOPEZ ESCURE An employee of the SIM Aviation Group, an aviation training organization, checks various controls aboard a flight simulator for Boeing 767-300ER and 757-200 at a training center in Roissy-en-france, near Roissy airport on April 7, 2014. Rental professionnal flight simulators, which cost between 10 and 15 million euros, are now open to the public for an experience worth 360 euros. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
 ERIC PIERMONT/AFP

Bivši predsjednik francuske aviokompanije Proteus Airlines tvrdi kako je Boeing 777 Malaysia Airlinesa na letu MH370 srušila američka vojska i potom sve zataškala.

Marc Dugain, stručnjak za zrakoplove, bivši šef aviokompanije i ugledni autor, vjeruje da su Amerikanci naciljali MH370 jer su se bojali terorističkog napada zrakoplovom na svoju vojnu bazu u Indijskom oceanu, poput onoga 11. rujna.

Dugain u analizi objavljenoj u utjecajnom francuskom listu Paris Match smatra da opsežna potraga za malezijskim zrakoplovom neće dati rezultata jer se olupina ne nalazi tamo gdje je spasioci traže.

Prema Dugainu, zrakoplov je srušen usred Indijskog oceana blizu američke vojne baze na atolu Diego Garcia.

'Riječ je o vrlo snažnoj vojnoj bazi. Iznenađujuće je da su Amerikanci izgubili svaki kontakt s nestalim zrakoplovom. Bez da ulazimo u teorije zavjere, moguće je da su upravo Amerikanci srušili taj zrakoplov', izjavio je Dugain.

Francuz se pita kako je moguće da, u današnje vrijeme visoke tehnologije, objekt dugačak 63 metra nestane bez traga, sugerirajući kako netko namjerno nastoji sakriti dokaze.

Dugain nije prvi koji za pad MH370 krivi američku vojsku, ali sve takve optužbe američke su vlasti kategorički odbacile.

Francuski ekspert navodi svjedočenja s Maldiva gdje je na dan pada navodno viđen 'veliki avion koji leti jako nisko' prema Diegu Garciji.

Par dana nakon nestanka zrakoplova, lokalni mediji na Maldivima, udaljenima više od 700 km od vojne baze, raspisali su se o pronalasku avionskog aparata za gašenje požara na lokalnoj plaži. No, taj pronalazak nikad nije službeno potvrđen.

Dugain tvrdi kako je MH370 mogao biti otet daljinski, uz pomoć hakera, a potom usmjeren prema vojnoj bazi na atolu.

Teorija francuskog stručnjaka samo je jedna u nizu koje nastoje objasniti misteriozni nestanak 'ukletog' zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:16