IPSOS ZA NOVU TV

NOVI REZULTATI VELIKE ANKETE Evo tko pobjeđuje u velikom srazu stranačkih čelnika u 1. jednici

 Hanza media

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza i 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske.

Večeras su objavljene procjene za 1., 2. i 6. izbornu jedinicu. U svakoj izbornoj jedinici maksimalan broj mandata je 14.

NARODNA KOALICIJA OSVAJA 1. IZBORNU JEDINICU, ALI MOGUĆA I IZNENAĐENJA, POPUT STRANKE PAMETNO

Narodna koalicija osvaja 38,7% i prva je lista u ovoj izbornoj jedinici, HDZ je sa 26,7% druga lista. MOST osvaja 10%, Bandićeva koalicija 7,8% potpore birača. Stranka PAMETNO u 1. izbornoj jedinici ima 6% potpore, a koalicija oko Živog zida uživa potporu od 5,9%.

Narodna bi koalicija osvojila 6 mandata, HDZ 4, a po jedan mandat mogu osvojiti MOST i Bandićeva koalicija. Jedan mandat nije isključen niti stranci PAMETNO te koaliciji Živi zid.

Od 14 mandata, 2 mandata nisu sigurna, i to Živog zida i stranke PAMETNO. A za ta 2 mandata se zapravo uz te dvije stranke bore još i Narodna koalicija, HDZ i MOST, koji bi time povećali broj svojih mandata u odnosu na prvu procjenu.

Podsjetimo, u prvoj izbornoj jedinici kandidati su Zoran Milanović i Andrej Plenković.

NARODNA KOALICIJA VODI U 2. IZBORNOJ JEDINICI, HDZ DRUGA LISTA

Narodna koalicija sa 32,6% prva je lista u 2. izbornoj jedinici, a HDZ ima potporu od 29,4%. Bandićeva koalicijska lista uživa potporu od 11,4% birača, a MOST ima 8%, dok j koalicija Živog zida ima potporu od 7,1%.

No, podjednaki broj mandata dijele Narodna koalicija i HDZ, njih 5, Bandićeva koalicija mogla bi dobiti 2 mandata, a MOST i Živi zid po 1 mandat.

U ovoj izbornoj jedinici se za 2 mandata bori 5 stranka. Živi zid nije siguran u svoj jedini mandat, ali i Milan Bandić u 1 mandat koji mu „visi“. To znači da se za 2 mandata bore 3 opcije, jer u utrci za jedan od ta dva mandata je i Narodna koalicija.

NARODNA KOALICIJA VODI U 6. IZBORNOJ JEDINICI

Narodna koalicija sa 33,5% prva je lista u 6. izbornoj jedinici. Na drugom je mjestu HDZ sa potporom od 29,1% birača, zatim slijedi Bandićeva koalicija sa 10,7%, MOST osvaja 9,9% birača, a koalicija predvođena Živim zidom osvaja 7,8%

Narodna koalicija tako ima 6 mandata, HDZ 5, a po 1 mandat osvajaju Bandićeva lista, MOST i Živi zid.

U 6. izbornoj jedinici, jedan mandat Narodne koalicije nije siguran, i ta se stranka bori za njega sa Bandićevom koalicijom i MOST-om, kojima bi to, i jednom i drugom u slučaju da ga preuzmu Narodnoj koaliciji, bio drugi osvojeni mandat u toj izbornoj jedinici.

U nastavku pogledajte i usporedni prikaz konačnih rezultata svih anketa i lanjskih parlamentarnih izbora, uz napomenu da su istraživanja provedena samo u deset 'hrvatskih' izbornih jednica, dakle bez dijaspore, čija su tri mandata tradicionalno išla HDZ-u i bez nacionalnih manjina.

Prema ukupnom zbroju mandata u Ipsosovoj anketi, Narodna koalicija je u blagoj prednosti pred HDZ-om, osvaja dva mandata više, ali pribroje li se HDZ-u tradicionalna tri zastupnika dijaspore, stranka Andreja Plenkovića bi bila relativni pobjednik i time ostvarila psihološku prednost u poslijeizbornim kalkulacijama oko formiranja koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:59