NAPETA IGRA ŽIVACA MOSTA I HDZ-a

HDZ: Stalno nas kritiziraju; Most: HDZ se uopće nije promijenio, a SDP nam se otvoreno nudi

 HANZA MEDIA

- Neće ni Plenković zauvijek imati strpljenja, neće dozvoliti Mostovcima da nas stalno kritiziraju jer ako preliju čašu neće ni on šutjeti, znam da nije takav - komentira naš izvor u vrhu HDZ-a iz čijeg smjera proteklih dana prema Mostu dolaze proturječne poruke.

Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić poručila im je da bi “Vlada bila najjača da je HDZ sastavi sam, bez Mosta”, a isti dan šef HSLS-a Darinko Kosor najavio je da će “Plenković biti premijer te da će Vladu sastaviti s Mostom”. U Mostu je Kosorova izjava dočekana s mnogo kritika te poručuju: - To su Kosorove želje. Isto kao što je Siniša Hajdaš Dončić neki dan poručio da su nam otvorena vrata za postizbornu koaliciju. Sve su to puste želje.

Dogovori

Kakva je zaista mogućnost postizborne suradnje između HDZ-a i Mosta? Hoće li Most u sastavljanje Vlade prije s HDZ-om ili Narodnom koalicijom? Vode li u se tajnosti pregovori? Jesu li se Plenković i Petrov ikad nasamo susreli?

- Nema nikakvih tajnih pregovora, pa Petrov i Plenković nisu se službeno našli. Vidjeli se jesu, ali nisu sami bili, to je bilo u protokolarnim situacijama, nema nikakvih tajnih razgovora, sada se svi bore za glasove - kaže nam izvor iz vrha HDZ-a. U Mostu, iako govore da su sa Zoranom Milanovićem završili, čini se da im imponiraju poruke SDP-ovca Hajdaša Dončića.

- Milanović je nepredvidljiv političar, nikad ne znaš kako će oni odigrati - kaže naš izvor iz vrha Mosta te dodaje kako je činjenica da su s HDZ-om ipak proveli šest mjeseci u Vladi, no nisu sigurni kolika je zapravo moć novog predsjednika u stranačkim redovima.

- Kad s nekim jedeš šest mjeseci, razvije se odnos, no vidimo da iz SDP-a dolaze nove poruke posljednjih dana - kaže nam izvor iz Mosta.

Bez komentara

Šef HDZ-a Plenković, pak, javno ne komentira poteze Mosta, ali neslužbeno doznajemo da ne gleda blagonaklono na njihove poruke u kojima ga se stavlja u “isti koš s Milanovićem”.

- Negoduje zbog toga, ali neće s njima ulaziti u javne polemike - govori nam naš izvor, pozivajući se na Plenkovićev intervju u tjedniku Globus, u kojem je izjavio: “Potpuno sam otvoren - na racionalnim postavkama i programskim temeljima - za suradnju s Mostom nakon izbora”. Međutim, u vrhu HDZ-a ima i onih koji na tu suradnju ne gledaju pozitivno.

- Poprilično su nezreli, ograničenih znanja, jednostavno nisu za nacionalnu razinu, ne razumiju da prilikom vođenja države treba sagledati niz aspekata, s njima je užasno teško - komentira naš sugovornik iz HDZ-a te dodaje da ovaj put oni sigurno neće odustati od funkcije premijera. U Mostu, pak, tvrde da oni ovaj put imaju vlastitog kandidata za predsjednika Vlade, Božu Petrova.

- Kolika je zapravo Plenkovićeva moć u HDZ-u? Koliko je to stvarno novi HDZ? Jer Plenković je samo uskočio na mjesto Karamarka, a oko njega su u pravilu ostali isti kadrovi. Što će biti s njim u HDZ-u ako ne ostvari dobar rezultat, hoće li se opet javiti stari kadrovi i izgurati ga - promišljaju u Mostu. Drugi naš izvor iz Mosta jednako tako komentira da su u HDZ-u i dalje sami “poslušnici”.

- Pa to su ljudi koji su u Karamarkovu HDZ-u u Saboru dizali ruke za sve njegove odluke. Po čemu je Plenković drugačiji od Milanovića, europski činovnik? Između vrha HDZ-a i SDP-a nema razlike - kaže naš sugovornik iz Mosta te poručuje da su trenutno podjednako blizu, a i daleko od jedne i druge opcije, ali da “Jambo ne treba niti pomišljati da će biti s njima”.

- Takvi ispod jedan posto samo unose nered - smatra naš sugovornik.

Velika koalcija

Drugi naš sugovornik blizak HDZ-u smatra da ipak u vrhu stranke trebaju biti realni jer nijedna strana, uvjeren je, ni nakon ovih izbora, bez Mosta neće imati dovoljno ruku za sastavljanje Vlade. - Ali, bude li Most opet počeo s ucjenama, možda će se nametnuti opcija velike koalicije - smatra on.

U Mostu ovaj put, čini se, zaziru od velike koalicije te govore: - Kad smo ih mi pozivali na veliku koaliciju, nisu htjeli niti čuti, a sada bi sve samo da nas izguraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:12