IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

HRVATSKA TRAŽI PREMIJERA Istraživanje pokazalo koga bi građani najradije stavili na čelo Vlade

 Hanza Media

Za manje od dva mjeseca hrvatski građani ponovno bi trebali glasati na parlamentarnim izborima, nakon što je sadašnja Vlada na odlasku potrajala tek šest mjeseci.

Koga bi građani željeli za novog premijera, tko će imati više šanse sastaviti novu Vladu, ali i tko je na birače ostvario pozitivan, a tko negativan dojam, donosi istraživanje Ipsosa za Dnevnik Nove TV.

Kad je u pitanju funkcija predsjednika Vlade, najveću potporu uživa Zoran Milanović, za kojega 27,8 posto ispitanika želi da se vrati u Banske dvore kao premijer. Slijedi ga Andrej Plenković koji uživa potporu od 20,4 posto ispitanika, dok je na trećem mjestu Milan Bandić s potporom od 13,5 posto ispitanika.

Tehničkog premijera Tihomira Oreškovića kao budućeg 'pravog' premijera želi vidjeti 12,7 posto birača, a čelnik Mosta Božo Petrov za tu funkciju ima potporu od 7,6 posto ispitanika.

Osim gore navedenih, 8,7 posto ispitanika želi nekog drugog na čelu Vlade, 6,3 posto ispitanika smatra da nitko od njih ne treba biti premijer, a 2.9 posto ispitanika naprosto ne zna tko bi trebao biti premijer.

Većina ispitanika, odnosno njih 58 posto, misli da će novu Vladu sastaviti Zoran Milanović s SDP-om i partnerima. Da bi to mogao biti Andrej Plenković s HDZ-om i partnerima, smatra 29 posto ispitanika. Da bi netko drugi uspio sastaviti Vladu, misli 1 posto ispitanika, a ne zna njih 12 posto.

Među stranačkim biračima veća je potpora njihovim kandidatima. SDP-ovi birači, njih 87 posto, misle da Milanović ima veću šansu postati premijer. Da će to uspjeti Plenkoviću, misli njih 6 posto. S druge strane, 66 posto ispitanih birača HDZ-a misli da Plenković ima veću šansu sastaviti Vladu. Da je ima Milanović, misli 19 posto HDZ-ovaca, a da je ima netko drugi, misli 2 posto, dok njih 13 posto ne zna.

Zanimljiva su stajališta birača Mosta - 66 posto ispitanih smatra da Milanović ima veću šansu sastaviti Vladu, a 22 posto misli da to može Andrej Plenković. Da bi to moglo poći za rukom nekom trećem misli 1 posto birača Mosta, a ne zna njih 11 posto.

Orešković najpopularniji među potencijalnim šefovima Vlade

Kad je riječ o pozitivnom i negativnom dojmu gore spomenutih političara, najviše ispitanika ima pozitivan dojam o Tihomiru Oreškoviću, njih 59 posto. Negativan dojam o tehničkom premijeru ima njih 31 posto, dok 2 posto nije čulo za njega, a 8 posto ne zna što bi o njemu mislilo.

O Andreju Plenkoviću pozitivan dojam ima 51 posto ispitanika, negativan 17 posto građana, a za njega još uvijek nije čulo 20 posto građana, dok njih 12 posto nije izgradilo mišljenje.

Iza budućeg šefa HDZ-a je Milan Bandić, o kojemu 51 posto ispitanika ima pozitivan dojam, a 44 posto negativan. On je političar za kojeg su svi čuli, a njih 5 posto ne zna što bi mislilo o gradonačelniku Zagreba.

Čelnik Mosta Božo Petrov među 48 posto ispitanih građana uživa pozitivan dojam, negativan dojam ostavlja na 43 posto ispitanika, a 3 posto za njega nije čulo, dok ne zna kakav dojam o njemu ima 6 posto njih.

Iako mu većina ispitanika da je najveće šanse da bude novi premijer, šef SDP-a Milanović i nije baš popularan među njima. Naime, o njemu pozitivan dojam ima 45 posto ispitanika, a negativan 52 posto. I on je političar kojega svi u Hrvatskoj znaju, a samo 3 posto ne može odlučiti kakav dojam na njih ostavlja.

Popularnost političara među njihovom biračkom bazom

Među ispitanim HDZ-ovim biračima 69 posto njih ima pozitivan dojam o Tihomiru Oreškoviću, slijedi Andrej Plenković sa 67 posto, a treći je Milan Bandić sa 63 posto. Božo Petrov ostavlja pozitivan dojam na 44 posto birača HDZ-a, a 9 posto HDZ-ovih birača pozitivnim ocjenjuje Zorana Milanovića.

Zoran Milanović zato među svojim biračima uživa veliku potporu. O njemu pozitivan dojam ima 86 posto birača te koalicije. Zanimljivo, 52 posto birača ima pozitivan dojam o Andreju Plenkoviću i Tihomiru Oreškoviću. O Boži Petrovu pozitivan dojam ima 46 posto birača SDP-ove koalicije, a o Milanu Bandiću pozitivan dojam ima njih 44 posto.

Od ispitanih Mostovih birača njih 67 posto ima pozitivan dojam o Boži Petrovu i Tihomiru Oreškoviću. Andreja Plenkovića pozitivnim ocjenjuje 54 posto birača te opcije, a Milanović ima 46 posto birača Mosta koji o njemu imaju pozitivan dojam. Milan Bandić među Mostovim biračima ima njih 42 posto koji o njemu imaju pozitivan dojam.

Dojam o političaru ne znači da ce birači i glasovati za tu osobu. Svaki birač ima dojam o svakoj osobi (tako može imati pozitivan ili negativan dojam o više političara), ali na dan izbora možda neće ni izaći na izbore, a ako izađe, može izabrati samo jedno ime, navode na Novoj TV u opasci o istraživanju. Dojam o političaru se ne smije miješati s rejtinzima stranaka, napominju.

Također, pitanje 'Tko ima veću šansu sastaviti Vladu?' govori o promišljanju na temelju percepcije stanja u državi, ne osobnim željama ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:40